Upload
1,553

EYE

 • Promo tentoonstelling: William Kentridge - If We Ever Get To Heaven

  13,075 views 5 months ago
  www.eyefilm.nl/kentridge

  Van 25 april t/m 30 augustus 2015 presenteert EYE een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955). Kentridge is bekend geworden met zijn bijzondere animatiefilms en tekeningen die hij hiervoor maakte, en met zijn installaties opgebouwd uit film, geluid, muziek en sculpturale objecten.

  Speciaal voor EYE ontwikkelde Kentridge More Sweetly Play the Dance, een 45 meter lang fries van bewegende beelden. Naast dit nieuwe werk toont EYE nog een aantal andere werken van William Kentridge, waaronder de bijzondere filminstallatie op acht schermen I Am Not Me, the Horse Is Not Mine uit 2008, gebaseerd op het korte verhaal De neus van de Russische schrijver Nikolaj Gogol uit 1836. Het is voor het eerst dat een dergelijk omvangrijke tentoonstelling met meerdere installaties van Kentridge in Nederland te zien zal zijn.

  William Kentridge is naast zijn beeldende werk werkzaam als opera- en theaterregisseur. Zo werkte hij enkele keren samen met de Nederlandse Opera en het Holland Festival, met Moteverdi’s Il ritorno d’Ulisse (2003) en Schuberts Winterreise (2014). Tijdens het komende Holland Festival regisseert Kentridge Alban Bergs opera Lulu. Kentridge liet zich voor deze regie voor De Nationale Opera onder meer inspireren door stille films uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw uit de collectie van EYE.

  Een belangrijk en steeds terugkerend thema in zijn werk is het beladen verleden van Kentridge’s vaderland Zuid-Afrika. Veelal gebruikmakend van getekende animaties en eenvoudige pre-cinematechnieken schetst Kentridge een wereld vol sociale ongelijkheid, en geeft hij dit nog steeds sluimerende conflict in al zijn complexiteit vorm. Show less
  Read more
 • From the collection Play all

  This item has been hidden
 • Events at EYE Play all

  A playlist of videos recording noteworthy events taking place at EYE, the film museum in Amsterdam: openings, premieres, exhibitions, special screenings etc.

  For current events, see http://eyefilm.nl
  This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
 • Filmmaker interviews Play all

  A playlist of interviews with film directors and artist that have been guests of EYE.
  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...