Upload
43
 • Šta je socijalno uključivanje?

  1,538 views 4 years ago
  Kratka animacija o tome šta znači socijalno uključivanje, za pojedinca, za društvo, za svakoga od nas. Animaciju je pripremio kreativni tim Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije 2011. godine. Pozivamo Vas da dalje delite ovaj materijal kroz svoje sajtove, FB strane, tokom prezentacija, konferencija, seminara. Pozivamo Vas da širimo informaciju o tome šta socijalno uključivanje znači za svakoga od nas.
  Socijalno uključivanje je priča o sabiranju potencijala u društvu, u pojedincu, sabiranju razlika među ljudima, malih snaga koje čine društvo i zbog kojih ono postaje bogatije, sadržajnije i lepše.

  Kreativni Tim:
  Gordan Paunović - kreativni direktor
  Nina Babić - kreativna direktorka
  Aleksandar Maćašev - vizuelni dizajn
  Djordje Marković i Nenad Radojčić - dizajn i animacija
  Milan Mihajlović -- dizajn zvuka
  Nevena Glušica -spikerka

  Animacija je radjena u softveru After Effects. Show less
  Read more
 • 32. Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju Play all

  32. Beogradski Ignite “Uključi se 3”, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i temi socijalnog uključivanja, održan je 29. oktobra 2015. godine u prostoru Impact Hub-a (Makedonska 21) u Beogradu, u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženja „Srbija u pokretu“.

  Deset sjajnih i inspirativnih govornika je i ovog puta, uz prevod na znakovni jezik i u prostoru koji ispunjava standarde pristupačnosti, u petominutnim nastupima predstavilo šta za njih znači socijalno uključivanje. Tako je publika mogla da sazna: kako u Srbiji izgleda život sa HIV/AIDS; da li naše društvo prihvata osobe koje su promenile pol; da li je kretanje pomoću kolica prepreka za aktivan život; kako svojoj porodici izgraditi dom sopstvenim rukama; kako kroz samozaposlenje stići do posla koji se voli; kako muzika može da pomogne u osnaživanju mladih; kako svako od nas može pomoći izbeglicama koje prolaze kroz Srbiju; kako inkluzivnim obrazovanjem podržati profesionalni razvoj osoba s autizmom; da li je moguće voditi aktivan život i nakon 60. godine života.

  Posetiocima 32. Belgrade Ignite-a su se predstavili: Dubravka Bajkin (celoživotno učenje); Nenad Ristić (preduzetništvo); Jelena Milošević (izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom); Aljuš Heljšani (unapređenje položaja Roma); Stefan Novaković (inkluzivno obrazovanje); Jelena Marić (Carpe Diem); Aleksandar Marković (ljudska prava i slobode); Tamara Dragović (UdruŽene); Đurica Stankov (AS Centar); i Marijana Milošević-Simić (El Sistema Srbija).

  32. Beogradski Ignite „Uključi se br. 3“ treći je po redu u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i udruženja „Srbija u pokretu“.

  Prethodna izdanja Ignite-a o socijalnom uključivanju obeležila je izuzetna posećenost, a posetioci su tom prilikom mogli da se inspirišu uspešnim pričama o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom preduzetništvu, položaju mladih sa problemima u ponašanju, dece ulice, azilanata, bivših osuđenika i zavisnika, brizi o starijima i aktivnom starenju, borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju, samohranom roditeljstvu itd.

  Šta je Ignite?

  Ignite je događaj koji širi dobre ideje. U prevodu na srpski jezik ignite znači zapaliti, a prezenteri/ke dobijaju mikrofon na tačno pet minuta i zadatak da „zapale“ publiku za ideju.

  Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju po 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od po 20 PowerPoint slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

  Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. Udruženje “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

  Više informacija potražite na sajtu srbijaupokretu.org i Facebook strani www.facebook.com/BelgradeIgnite.

  Pročitajte transkripte govora sa 32. Belgrade Ignite-a: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/odrzan-32-beograds...
  This item has been hidden
 • 31. Belgrade Ignite o socijalnom uključivanju Play all

  31. Beogradski Ignite, pod naslovom “Moje društvo voli razlike”, održan je 27. aprila 2015. godine u beogradskom Mikser House-u, u organizacji UG “Srbija u pokretu” i uz podršku Mreže prijatelja inkluzivnog obrazovanja, Fondacije za otvoreno društvo, Centra za interaktivnu pedagogiju i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

  U prijateljskoj i neformalnoj atmosferi, deset prezentera/ki je u dinamičnim petominutnim nastupima publici predstavilo lične priče o obrazovnoj i socijalnoj inkluziji. Tako su posetioci Ignite-a, uz prevod na znakovni jezik, mogli da se upoznaju sa značajem neprekidnog sticanja novih znanja bez obzira na životno doba, svakodnevnim životom mladih sa hendikepom i dece sa smetnjama u razvoju, odlučnošću mladog Roma da stekne obrazovanje, poduhvatom vršnjačke podrške mladima obolelima od raka, budućnošću inkluzivnog obrazovanja i asistivnim tehnologijama, borbom protiv predrasuda o rodnom identitetu, kao i socijalnim uključivanjem kroz filmsku umetnost.

  Posetiocima 31. Belgrade Ignite-a su se predstavili: Ivana Jovanović i Nikola Koruga (Društvo za obrazovanje odraslih); Milanka Lana Nikolić (izazovi svakodnevice mladih sa hendikepom); Tafilj Dubova (inkluzivno obrazovanje); Milkica Dimitrijević (“MladiCe”); Sonja Stamenović (inkluzivno obrazovanje); Milesa Milinković (dokumentarnim filmom i feminizmom protiv predrasuda); Vladica Jovanović (ljudska prava i slobode); Ana Knežević (Udruženje “Evo ruka”); Mirjana Mihailović (asistivne tehnologije).

  Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu” već dva puta organizovao Belgrade Ignite susrete – 2013. i 2014. godine. Oba događaja su bila posvećena socijalnom uključivanju, a brojni prisutni gledaoci su mogli da saznaju više o uspešnim pričama iz oblasti brige o starijima, samohranog roditeljstva, socijalnog preduzetništva, socijalnog uključivanja nakon izlečenja od bolesti zavisnosti, inkluzije mladih sa problemima u ponašanju, dece ulice, azilanata i osuđenika, inkluzivnog obrazovanja, života osoba s invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju, aktivizma, solidarnosti, borbe protiv trgovine ljudima itd.

  Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od 20 Power Point slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

  Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

  Više informacija potražite na sajtu http://ignite.srbijaupokretu.org/ i Facebook strani https://www.facebook.com/BelgradeIgnite.

  Pročitajte transkripte govora sa 31. Belgrade Ignite-a i preuzmite PowerPoint prezentacije koje su pratile nastupe prezentera i prezenterki: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/odrzan-31-beograds...
  This item has been hidden
 • 29. Belgrade Ignite o socijalnom uključivanju Play all

  Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je i 2014. godine, u saradnji sa udruženjem “Srbija u pokretu”, obeležio Međunarodni dan borbe protiv siromaštva uspešnom realizacijom Beogradskog Ignite-a posvećenog temama socijalnog uključivanja. Tako je 29. Belgrade Ignite pod naslovom “Uključi se 2” – održan 21. oktobra 2014. godine u beogradskom Mixer House-u – bio prilika da se brojni prisutni gledaoci inspirišu na borbu protiv predrasuda kroz petominutne nastupe osam sjajnih prezenterki koje se svakodnevno suočavaju sa raznovrsnim izazovima inkluzije.

  29. Beogradski Ignite je otvorila Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, nakon čega je publika, uz prevod na znakovni jezik, mogla da sazna više o temama brige o starijima, samohranog roditeljstva, socijalnog preduzetništva, socijalnog uključivanja nakon izlečenja od bolesti zavisnosti, inkluzije mladih sa problemima u ponašanju, inkluzivnog obrazovanja, života osoba s invaliditetom, aktivizma i solidarnosti.

  Posetiocima 29. Belgrade Ignite-a su se predstavile: Nadežda Satarić (Udruženje “Snaga prijateljstva – Amity”); Zorica Atić (izazovi samohranog roditeljstva); Nergiza Ališanović (socijalno preduzetništvo); Monika Žugić (“Izlazak” – organizacija za borbu protiv narkomanije); Ljiljana Marković (IAN – Međunarodna mreža pomoći); Dragana Malidžan Vinkić (inkluzivno obrazovanje); Snježana Jolić (socijalno uključivanje osoba s invaliditetom); Virdžinija Đeković (Ulični festival aktivizma “Vreva”). Među prezenterima 29. Beogradskog Ignite-a “Uključi se 2″ trebalo je da se nađe i Milorad Vlačić – Miško, ali je on, nažalost, preminuo nekoliko dana pre održavanja manifestacije. Miško je trebalo da govori o svom iskustvu beskućnika u Beogradu, a bio je čovek koji je – čak i iz pozicije u kojoj se našao – nesebično i plemenito pomagao drugima.

  Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju – kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta – svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od 20 Power Point slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

  Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. “Srbija u pokretu” od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

  Više informacija potražite na sajtu http://ignite.srbijaupokretu.org/ i Facebook strani https://www.facebook.com/BelgradeIgnite.

  Pročitajte transkripte govora sa 29. Belgrade Ignite-a i preuzmite PowerPoint prezentacije koje su pratile nastupe prezenterki: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/odrzan-29-beograds...
  This item has been hidden
 • 22. Belgrade Ignite o socijalnom uključivanju Play all

  U okviru aktivnosti kojima je obeležen Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije je, u saradnji sa udruženjem "Srbija u pokretu", organizovao 22. Belgrade Ignite "Uključi se!", koji je za temu imao socijalno uključivanje. Ovo izuzetno posećeno izdanje beogradskog Ignite-a održano je 21. oktobra 2013. godine u Mixer House-u (Karađorđeva 46), a desetoro sjajnih inspirativnih ljudi je, uz prevod na znakovni jezik, govorilo o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, socijalnom uključivanju marginalizovanih grupa (dece ulice, azilanata i osuđenika), borbi protiv trgovine ljudima, solidarnosti i prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju. Posetioci Belgrade Ignite-a su u galeriji Mixer House-a mogli da pogledaju i izložbu plakata koji su pristigli na konkurs "Siromaštvo -- re:akcija?", koji su raspisali magazin LiceUlice i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

  Učesnici 22. Belgrade Ignite-a "Uključi se!" bili su: Ivana Vasiljević (inkluzivno obrazovanje), Milan Stojiljković (Udruženje građana "Grupa Kobra"), Nikoleta Kosovac (LiceULice), Nina Miloš (Inicijativa "Solidarna klopica"), Marijana Savić (NVO Atina - Udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima), Aleksandra Jelić (Centar za pozorišna istraživanja), Jovana Vinčić (Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila), Ana Knežević (Udruženje građana "Evo ruka"), Aleksandar i Ninoslav Šćepanović (Hostel Montana, Kopaonik), i Branko Matić (Udruženje slepih "Homer").

  Ignite predstavlja deo globalnog pokreta držanja brzih i kratkih prezentacija, sa ciljem da inspirišu publiku i predstave joj nove ideje u neformalnom okruženju -- kafeu ili klubu. Prvi Ignite susret održan je u Sijetlu (SAD) 2006. godine i od tada je, za veoma kratko vreme, postao međunarodni fenomen. Danas se ovaj dinamičan način prezentovanja ideja praktikuje u više od 100 gradova širom sveta -- svuda po istim jednostavnim pravilima: svako ima pravo da se prijavi kao učesnik Ignite-a; prezentacije traju 5 minuta; svaka prezentacija se sastoji od 20 Power Point slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na svakih 15 sekundi; a prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

  Prvi Ignite u Beogradu organizovan je u oktobru 2009. godine. "Srbija u pokretu" od tada redovno organizuje ovaj događaj, sa ciljem da mlade ljude pokrene da napreduju u javnom nastupu, prezentovanju i ostvarivanju svojih ideja.

  http://www.inkluzija.gov.rs
  http://www.srbijaupokretu.org
  http://ignite.srbijaupokretu.org/
  This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...