1,117
 • Het waarom, wat, wanneer en hoe van agile (H1)

  770 views 6 months ago
  https://bit.ly/2FrU8NR Voor elk hoofdstuk van het boek “Agile” hebben we een kort filmpje gemaakt met daarin een samenvatting en een nabrandertje.
  Hoofdstuk 1 lijkt een hoofdstuk voor beginners, want agile wordt hierin uitgelegd. Maar het is ook best een belangrijk hoofdstuk voor als je al ervaring met agile hebt. Het punt is namelijk dat agile in het begin heel simpel lijkt maar dat het echt heel moeilijk is om toe te passen. Hierdoor focus je in het begin vaak alleen maar op de procesmatige kant en die is eigenlijk het minst belangrijk. Want er zijn drie dingen essentieel.
  Punt 1 - Agile is vooral een mindset. Een mindset die past bij complexe situaties. Situaties waarbij meer onbekend is dan bekend en gaandeweg nog veel ontdekt wordt. De Stacey-matrix die we in paragraaf 1.4 van dit hoofdstuk behandelen is dan ook een heel belangrijk hulpmiddel. Het helpt namelijk in te schatten of agile past bij de situatie waarin je iets gaat doen. Als het namelijk complex is, dan komt agile het best uit de verf. Maar bovenal helpt het om in dergelijke situaties niet te lang te plannen maar vooral iets te gaan doen. Want het gaat om die mindset! Het lef hebben om een stap te zetten en iets te gaan doen. Zelfs als je jezelf stiekem nog liever wat meer zou voorbereiden. En dat je er dan dus op durft te vertrouwen dat je tijdens die stap gaat ontdekken wat de volgende stap moet zijn. En dat is dus feitelijk…..
  Punt 2 - Agile werken is werken als een dolfijn. Dingen afmaken, boven water komen, kijken of je de goede kant op gaat en dan weer een volgende stap zetten. Zelfs als je denkt te weten waar het heen moet. Ja, zelfs als je dat heel zeker denkt te weten, juist dan is het cruciaal om tussentijds te toetsen of die ideeën wel kloppen. Werken als een dolfijn! Kleine stappen zetten, dingen afmaken, toetsen of je het juiste doet en leren door te doen.
  Punt 3 – Het agile manifesto internaliseren. Agile is een mindset die ondersteund wordt door vier waarden en twaalf principes. Dit staat allemaal in paragraaf 1.3 van het boek. Het veranderen van een mindset gaat echter niet over 1 nacht ijs. En het begint dus bij die vier waarden van het agile manifest. Leer het uit je hoofd, toets bij jezelf of je nu links of rechts aan het handelen bent. Kan het linkser? Probeer dat dan eerst. Gebruik het manifest als een glazen bol naar de toekomst. Want als je dingen aan de rechterkant aan het aanpassen bent, check dan of die de linkerkant gaan helpen. Want daar zijn ze voor. Uit je hoofd leren dus dat manifest, en gebruik het als jouw kompas! Show less
  Read more
 • Popular uploads Play all

  This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...