Consell de l'Audiovisual de Catalunya
125
 • 38è Fòrum de la Comunicació - CAC

  13 views 6 days ago
  El president de l’autoritat audiovisual bavaresa (Bayerische Landeszentrale für neue Medien - BLM), Siegfried Schneider, ha destacat la importància que tenen els algoritmes que controlen les cerques i la jerarquització dels continguts d’internet i ha demanat més transparència per garantir el pluralisme i la veracitat dels continguts.

  Schneider ha participat avui, 6 de juliol, en la 38a sessió del Fòrum de la Comunicació, organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) a La Pedrera. La seva ponència s’ha titulat “La diversitat d’opinions en l’era de les xarxes socials”.

  El president del regulador bavarès ha destacat que, malgrat que la televisió tradicional continua sent el principal mitjà d’informació a Alemanya per al conjunt de la població, internet és ja la segona opció. “I si ens fixem només en la franja dels 14 als 29 anys, resulta que internet és ja la primera preferència”, ha dit Schneider, que ha vaticinat que “internet es convertirà en el mitjà d’informació més important”.

  Segons una enquesta elaborada pel BLM, el 55% de la població alemanya utilitza com a mínim un cop al dia internet i les xarxes socials. Segons aquesta enquesta, el 18% de la gent declara que confia més en les xarxes socials que en la ràdio i la televisió tradicionals. “De fet, que siguin només el 18% resulta tranquil·litzador”, ha admès Schneider, que ha aportat altres dades de la mateixa enquesta que indiquen que la població encara atorga una gran credibilitat als mitjans tradicionals.

  Segons Schneider, resulta innegable la influència creixent que tenen les xarxes i els continguts difosos via internet i ha demanat més transparència en els algoritmes que serveixen per cercar continguts i per jerarquitzar-los. “És important que hi hagi transparència quan un informe d’una empresa d’internet apareix en el primers llocs del cercador propietat de la mateixa empresa, perquè tot el que no surti a la primera pàgina podem dir que no existeix”, ha assenyalat.

  Segons Schneider, aquests algoritmes tenen influència en qüestions fins i tot polítiques i, per tant, cal tenir la màxima cura a l’hora de garantir-ne la neutralitat. Schneider ha afegit que l’organisme que presideix proposa tres actuacions en aquest sentit: més transparència en els algoritmes, no-discriminació dels continguts i obligació de les empreses d’informar sobre si mateixes, de la mateixa manera que actualment els diaris informen sobre qui és el propietari de cada capçalera.

  En paral·lel a aquest augment de la regulació d’internet, el president del BLM ha explicat que una segona via d’actuació passa per l’alfabetizació audiovisual. Schneider ha dit que el BLM ha posat en marxa la Fundació de Pedagogia de Mitjans, finançada pel regulador i pel Govern de Baviera, que està orientada a proporcionar material didàctic a l’alumnat i al professorat. “En concret, el que aporta la Fundació són materials, organització de sessions en el land i la creació d’un carnet de competència”, ha explicat. Show less
  Read more
 • This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...