462
 • VTB Spoedtransport vanaf Leiden naar Schiphol (UGS-A)

  155,835 views 7 years ago
  Hoofddorp, 31 oktober - Gisteren mocht ik een dag mee met motoragenten van het korps Kennemerland die een instructiedag hadden in het begeleiden van een voertuig (VTB). Een verkeers technische begeleiding kan voor een spoedeisende dienst zijn, zoals een ambulance, maar ook voor de brandweer. Maar ook een vip, zoals een lid van het Koninklijk Huis. In Kennemerland krijgen de motorrijders van de politie deze instructie, maar ook de motorrijders van de Marechaussee. Op deze manier krijgt iedereen dezelfde instructie en kan een begeleiding gedaan worden door een gecombineerd team van zowel politie als marechaussee.

  Vandaag waren er twee teams, het ene team begeleidde een politiebusje en het andere team een ambulance. De dag begon met een briefing en omdat de agenten allemaal deze instructie een keer of twee hadden gedaan, ging de briefing voorspoedig.

  Een begeleiding wordt in de meeste gevallen door drie motorrijders gedaan, twee spitsers en de commandant. De spitsers rijden voorop, maken de wegen en kruispunten vrij zodat de stoet kan blijven rijden. De commandant is de motorrijder die voor het te begeleiden voertuig(en) rijdt. Het te begeleiden voertuig is afhankelijk van hem en volgt zijn bevelen op.

  In sommige gevallen is er ook een staartrijder, dit is de motorrijder die helemaal achteraan de stoet rijdt. Hij geeft de kruisingen weer vrij en eventuele auto's die aan de kant stil zijn gezet weer een oprijteken. Bij ambulance ritten is de staartrijder vaak niet nodig.

  Er werden diverse routes gereden, vanaf het bureau Hoofddorp naar het Spaarne Ziekenhuis, door naar het LUmc. Vanaf Leiden naar Schiphol (UGS A) en weer terug naar het bureau voor de lunch. In de middag lag de nadruk op vloeiend door het verkeer, zo min mogelijk afremmen en gas geven voor de ambulance, met rechte lijnen en ruime bochten. Dit om de ambulance zo stabiel mogelijk te houden voor het ambulancepersoneel en de patiënt. De route ging via de A5 naar Schiphol-Oost, via de Schipholweg naar Zwanenburg naar Spaarnwoude en zo naar Pontje Buitenhuizen. Toen via landgoed Beeckestijn naar Haarlem, helemaal binnendoor over de Spaarndamseweg en Waarderpolder naar het Kennemer Gasthuis.
  De laatste rit was via de Zuid Tangent terug naar het bureau in Hoofddorp.

  Een VTB begeleiding is nooit zonder reden, het geeft de ambulancemedewerkers de kans om een patiënt of slachtoffer zo goed mogelijk te helpen en om toch zo snel mogelijk (en veilig) in een ziekenhuis te komen.

  Denk hier aan, de volgende keer zijn ze misschien uw leven aan het redden.
  Volg de aanwijzingen van de motorrijders op en geef ze vrijbaan. Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...