2.93K
 • 5G EXPLAINED - Este acesta viitorul conexiunilor?

  178 views 2 months ago
  5G este supranumit și internetul viitorului datorită schimbărilor pe care le aduce în lume. Ce se schimbă și de ce ar trebui să fii entuziasmat?

  Odată la 10 ani Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor determină specificațiile următoarei generații de telecomunicații, adică următorul "G". În cazul de față vorbim despre 5G, iar fiecare această nouă generație este o evoluție a celei anterioare.

  2019 a fost anul în care am văzut debutul rețelelor și smartphone-urilor 5G, însă din 2020 vom vedea cu adevărat valoarea pe care o astfel de rețea o poate aduce. Când te gândești la 5G primul lucru care-ți vine în minte este viteza sporită de care te vei bucura pe dispozitivele mobile, indiferent dacă vorbim despre download sau despre streaming-ul unui clip video la rezoluție înaltă.

  5G nu este doar despre cât de multe filme poți să descarci pe telefonul mobil, ci și despre comunicare instantă și conectarea dispozitivelor inteligente.

  În primul rând, 5G va face posibilă realizarea orașelor de tip smart city și a condusului autonom datorită vitezei sporite, dar mai ales datorită latenței reduse. Serviciul Ultra-Reliable Low-Latency Communication reduce la minium defazajele și permite o comunicare aproape instantanee. De aceea va fi posibil condusul autonom.

  Senzorii amplasați într-o mașină vor putea transmite informațiile aproape instantaneu, astfel încât aceasta să acționeze imediat, în funcție de traficul de pe șosea. De asemenea, se estimează că implementarea acestor tehnologii va reduce accidentele rutiere. Cu ajutorul tehnologie 5G vom putea trăi în orașe smart city unde camerele de luat vederi, senzorii și alte echipamente vor putea fi conectate la un sistem central. Vom putea monitoriza permanent modul înconjurător, vom avea case inteligente și fabrici inteligente și automatizate.

  Businessurile din lumea întreagă pot utiliza Internet of Things (IoT) și 5G pentru a-și eficientiza procesele pentru a oferi produse mai bune, mai repede, dar și pentru a-și reduce amprenta de emisii de carbon.

  Internet of Things sau Internetul tuturor lucrurilor este un concept ce înglobează toate dispozitivele ce sunt conectate la internet și înregistrează și transmit date.

  Dacă în trecut un bec era doar un bec, acum este un dispozitiv inteligent care se conectează la internet și astfel poți vedea informații despre consumul de energie, poți opri și porni becul de la distanță, chiar și atunci când nu ești acasă. La fel și cu roboții industriali, care sunt controlați prin cloud, și diverși senzori inteligenți instalați prin orașe. Smart înseamnă mai ușor pentru toată lumea, mai rapid, mai eficient.

  Pentru a acționa inteligent trebuie să ai date disponibile pe care să le analizezi. Asta nu era posibil până de curând, însă acum cu senzori, IoT și 5G, companiile pot primii informații în timp real pentru a acționa inteligent. De exemplu, potrivit unui raport ONU, în jur de 30% din hrana de pe glob se strică în procesul logisitic de la fermă până în farfurie, echivalentul a unei pierderi de 750 de miliarde de dolari. Companiile pot monitoriza containerele cu alimentele în timp real și pot vedea exact starea alimentelor. Toate aceste mașinării vor fi conectate la internet. Mai exact, este estimat că 49 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet până în 2023. Acestea nu vor fi conectate la internet doar de dragul de a fi online, ci pentru un scop anume, pentru a îmbunătăți viața oamenilor. De exemplu, un semafor și camerele de luat vederi conectate la un sistem vor decide când să schimbe culoarea pentru o fluidizare mai bună a traficului.

  O casă inteligentă înseamnă un confort sporit, dar și o eficiență energetică mai bună. Dar despre asta o să vorbim în detaliu într-un alt episod.

  După cum spuneam, tehnologia îți permite să acționezi mai inteligent. Companiile vor putea realiza fabrici care consumă mai puțină energie și care sunt mai inteligente. Este prognozat că 5G și IoT-ul vor contribui la reducerea emisiilor globale cu până la 15% până în 2030.

  Mai multe despre cum se transformă business-urile în era 5G, cum evoluează diferite industrii și servicii, dar și despre cum se va schimba societatea, vom povesti în episoadele următoare. Show less
  Read more
 • Recent activities Play all

  This item has been hidden
 • Popular uploads Play all

  This item has been hidden
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...