Ivancsics Ilona és Színtársai
77
 • Móricz Zsigmond - MAGYAR MESÉK

  113 views 1 week ago
  Szerelmetes vidéki csetepaték két részben.


  Móricz munkájára mindig nagy hatással volt a vidéki élet, az ott élő emberek gondolkodása, káprázatos nyelvezete és leplezetlen humora. Sokat foglalkozott azzal, hogy a pesti orfeumok urbanista komédiáinak “népi ellenszerét” megalkossa.

  Az évek során gyűjtött vidéki epizódokból, ötvözve saját írói zsenialitásával az 1920-as évek végére körvonalazódott a Magyar Mesék dramaturgiája, amely a paraszti élet szívmelengető csokra. Előadásunkban négy mini-vígjátékot vittünk színre, amely a szerelembe és házasságba bonyolódott nő-férfi kapcsolatok üde, vaskos humorral átszőtt pillanatait tárja elénk.

  Bepillantunk a nászéjszakára készülő ifjú pár első perceibe, amelyet a forró szerelem mellett heves veszekedés tölt ki a hozományról. Őket követi a házasságba belefásult, a lélekvándorlás tana miatt egymást csépelő házaspár esetét, míg az Ember elmenekül az Asszony savanyú képe elől a kocsmába, addig a testi-lelki szeretetre vágyó asszonyság szemet vet a szomszédra. A második részben az asszonyi hűségről és esendőségről bölcselkedik két mezei csősz, és bizonyítják rájuk asszonyaik, hogy milyen bolondok is ők. Mindezt a zsémbes nejétől és a gyakori lumpolástól elgyötört gazda éjszakai kalandjai koronázzák meg, hogy a végére mindenki belássa: az Embert, az Asszonyt, a Lovat meg a Tehenet a Jóisten is egymásnak teremtette felhőtlen komédiázásra.

  A Magyar Mesék elképzelhetetlen lenne zene, dal és tánc nélkül. Ivancsics Ilona rendezésében megjelennek a néptánc és zene legszebb elemei: a Duna Táncműhely kiváló művészei ropják a táncot, és virtuóz zenészei húzzák a talpalávalót. Egy felejthetetlen estét élhet át, amiben a szerelem, a humor, a zene, és a tánc mindenkit elvarázsol.

  Szereplők

  Benkő Péter Ember / Tengericsősz
  Csomor Csilla Asszony / Bugyikné
  Hajnal János Feri / Dinnyecsősz / Kovács gazda
  Kiss Emma Mari / Szépasszony
  Király Adrián Szomszéd / Bugyik
  Nemcsók Nóra Juli / Csúf asszony / Banya

  Közreműködők:

  zenekar Dulai Zoltán és bandája
  tánckar Duna Táncműhely táncosai
  koreográfus Juhász Zsolt
  látvány Sebők Péter
  hang/fény Őze Gábor/Pokorny Attila
  rendező-asszisztens Marinkovics Zsófia
  rendező Ivancsics Ilona

  videó: Philipp Helga Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
 • Popular uploads Play all

  This item has been hidden
 • Posted videos Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...