79
 • Finsk bildmagi

  237 views 8 months ago
  Inne i de djupa skogarna i Grangärde finnmark finns fortfarande spåren efter de gamla svedjefinnarna och deras svarta magi kvar. Det är vid den gamla finngården Rikkenstorp vi hittar de inristade mansbilderna (som på finska kallas "mieskuvia") i trädstammarna. Ett kusligt minne från en tid när stark folktro användes för att skada någon man tyckte illa om.

  Finngården Rikkenstorp är bebodd sedan 1620 då släkten Rikkinen först bosatte sig här. Och det var redan med de första skogsfinnarna som flyttade hit till trakten på 1600-talet som de såkallade mansbilderna dök upp runtom i Dalaskogarna. Svart magi och onda krafter vars syfte var att göra någon illa.

  Hur gick det hela till då? Jo, man gjorde en bild av personen man ville skada, till exempel uthuggen i ett träd, och sedan slog man spikar olika långt in i bilden. Detta beroende på hur mycket man ville skada personen i fråga. Genom att slå in spiken djupare och djupare orsakades lång och smärtsam sjukdom. Om man ville att personen skulle dö kunde man exempelvis ta hårstrån eller en tygbit från den personen och fästa på figuren för att sedan skjuta på den. Den räddning som fanns för den person som blivit utsatt för detta var att hitta bilden och förstöra den.

  Det ansågs farligt att hugga ner dessa träd. Idag finns det dock bara tre mansbilder kvar här i skogen. En av dessa var översnöad vid detta vintriga besök på platsen så därför är den inte med i filmen. Det har däremot funnits fler inristade bilder här men de döda trädstammarna har slutligen gett vika och fallit.

  Förr tyckte svenskarna att de invandrade skogsfinnarna var väldigt annorlunda. Finnarna ansågs okristna och att ha stor kunskap i starka magiska krafter. I själva verket var de som flyttade hit kristna och den svenska och den finska folktron väldigt lika varandra. Folktro och folkmedicin spelade en stor och viktig roll både hos svenskarna och hos finnarna. Men just svart magi var förstås ganska ovanligt.

  Ett eko från det förflutna susar mellan trädens grånande stammar och en kuslig men samtidigt fascinerande stämning ligger över platsen. Detta trots att de inristade ansikten endast är replikor för att visa hur det en gång kunde se ut i traktens skogar. Så med risk att göra någon besviken så är just dessa inte äkta utan gjorda i någotsålunda närtid. Några riktiga finns tyvärr inte bevarade. De gråa murkna stammarna knakar i den lätta vinden, gör ett besök innan det är försent.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Foto och redigering:
  Johannes Graaf
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Källa:
  http://finnskogarna.com/mag...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Filmen finns även på Youtube:
  https://youtu.be/tgXOEHOWYe8
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Musik:
  Missing Persons (Bob Bradley, Thomas Balmforth)
  www.audionetwork.com
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Glöm inte att gilla vår sida på Facebook!
  Gilla även klippet, kommentera gärna och dela det vidare.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Södra Dalarne TV
  Janurai 2019 Show less
  Read more
 • Uploads Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...