Csík Zenekar Official
7,154
 • Csík Zenekar - Harminc év (film)

  15,670 views 7 months ago
  Harminc év – 30 év boldogság

  Film- és dalpremier: megjelent Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar első közös dala


  A 30 éves Csík Zenekar és a Harminc év napsütés című regény írója, Grecsó Krisztián egy napra elvonultak egy egri borospincébe, hogy együtt írjanak egy új dalt. Egy új dalt, ami ott és akkor születik meg. Szabó Attila szerzeményére, Grecsó tollából a Csík Zenekar jubileumi dala megszületett, az első közös dal születésének kulisszatitkait Lévai Balázs rendező egy különleges kisfilmben is megörökítette.

  A Csík Zenekar és Grecsó Krisztián író közös dala is hallható lesz majd december 28-án és 29-én a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a zenekar az elmúlt 30 évet egy nagyszabású duplakoncerttel ünnepli. Az estek fényét számos vendég jelenléte emeli majd, akik valamennyien fontos szerepet játszottak a Csík Zenekar pályafutásában: Pál István „Szalonna”, Presser Gábor, Lovasi András, Kiss Tibor, valamint a Tölcséres Banda mellett a látványos, vérpezsdítő táncokról a Fitos Dezső Társulat gondoskodik. Grecsó Krisztián pedig az alkalomra összeállított szövegeivel foglalja majd keretbe az estek történéseit.

  „Muzsikálni öröm. Szépen muzsikálni meg maga a boldogság.” – vallja Csík János, aki 1988-ban alapította meg bandáját Kecskeméten, azóta muzsikálnak saját és mások boldogságára. Persze nemcsak mosoly és nevetés volt az elmúlt 30 év, de a születésnapi koncerteken ünnepelni szeretne a zenekar. Megünnepelni múltat és jelent, tradíciót és újító szándékot, barátságokat és egymásra találásokat, a magyar népzenét és a szívüknek kedves popzenét. Csík János, Majorosi Marianna, Szabó Attila, Kunos Tamás, Barcza Zsolt, Makó Péter és Bartók József alkotta Kossuth- és Prima Primissima-díjas Csík Zenekar igazi örömzenére készül jubileumi koncertjeivel. Örömzene két felvonásban, zene, tánc, irodalom – 30 év minden boldogsága egy koncertbe sűrítve. Ezt készíti elő Lévai Balázs most megjelent filmje és a 30 év című új dal is, ahogy ez vár a nézőkre a Kongresszusi Központban is!

  A Csík30 születésnapi koncert vendégei:
  Fitos Dezső Társulat; Grecsó Krisztián; Kiss Tibor (12. 29.); Lovasi András (12. 28.); Pál István „Szalonna”; Presser Gábor; Tölcséres Banda
  Rendező: Lévai Balázs


  Harminc év – film: https://www.youtube.com/wat......
  30 év – a dal: https://www.youtube.com/wat......

  Bővebb információ: www.csikband.hu


  Sajtókapcsolat: Bérczes Anna – berczesanna@gmail.com, tel: +36 70 31 27 073

  Zeneszerző: Szabó Attila
  Dalszövegíró: Grecsó Krisztián
  Előadja: Csík Zenekar

  Rendező: Lévai Balázs Show less
  Read more
 • A Csík zenekar dalai Play all

  This item has been hidden
 • Csík Zenekar - Tiszta szívvel Play all

  Csík Zenekar - Tiszta szívvel (teljes album)

  Friss videókért iratkozz fel csatornánkra: https://www.youtube.com/c/Cs%C3%ADkZenekarOfficial?sub_co...

  "A Csík Zenekar immár 10. éve elismert közreműködője Magyarország népzenei életének. Számos sikeres koncert, táncház és zenei kiadvány tett egyre népszerűbbé nemcsak együttesüket, hanem a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. Ez a lemez mégsem az elmúlt évek zenei összefoglalása, hanem inkább ízelítő az együttes legutóbbi munkáiból.
  Az elsőként felcsendülő Kunverbunk egy hagyományos kiskunsági toborzó dallam, melyet a kunszentmiklósi Rupa Zoltán Loló prímás és zenekarának, 1959-ben Martin György által készített felvétele alapján rekonstruáltuk. A kiskunsági oláhos, lassú és friss csárdásszokatlan hangszer összeállítását egy fülöpházi filmfelvétel alapján választottuk. A táncnótákat Szomjas-Schiffert György kiskunhalasi ill. Nagy Zoltán kecskeméti és Kecskemét-környéki gyűjtéséből merítettük.
  Bátmonostor, Bajától 10 km-re Bács-Kiskun Megye déli csücskében található. A régen itt muzsikáló zenekar nótáit választottuk tamburás összeállításunk alapjául. Dresch Dudás Mihály a magyar jazzmuzsika egyik jeles képviselője, rendszeres közreműködője a zenekar koncertjeinek, táncházainak. Ezen a felvételen Tímár Viktor gyimesi furulyás dallamait kelti életre. A lassúmagyaros nótája egy gyimesközéploki asszony, Karácsony Teréz éneke alapján készült. Magyarpéterlaka a Székelyföldön, Marosvásárhelytől 30 km-re északkeltre fekvő falu, ahol Csiszár Aladár prímás és zenekara játszik. Ezt a falusi muzsikát idézi ez a felvétel. A moldvai Klézséről és Lészpedről való Karácsonyi és Újévi Köszöntő szép példája az itt hallható istenes énekeknek. A Calus-t kísérő muzsika ma már csak Románia déli részén élő népszokás, (szertartás) melyet a férfiak több napon keresztül jelmezekbe, álarcokba öltözve tánccal, muzsikával ünnepelnek. A felvételen muzsikáló Magyar Ildikó és Magyar Kálmán a New York-i Életfa zenekar tagjai, akik néhány éve még közreműködtek a Duquesne University Tamburitzans -ben, amely az egyik legkiválóbb kelet-európai néptánccal és népzenével foglalkozó együttes Észak-Amerikában. Az ukrajnai születésű Alexander Fodoriouk 7 éves kora óta cimbalmozik. Több éve Amerikában él, mint szólista a Manhattan School of Music filharmonikus zenekarával játszik. Mint korábbi kiadványainkon, ezen a lemezen is helyet kívántunk adni az észak-mezőségi muzsikának. A halottkísérő, és a rövid táncrend a Szamosújvártól 40 km-re északkeletre fekvő Bethlenből való, Moldován Petru és zenekarának felvételei alapján készült. Az utolsóként elhangzó Hétlépés tulajdonképpen egy szásztánc, melyet Varga Balog László és zenekara a mai napig is játszik Erdőszombattelkén.
  Reméljük, hogy ez a lemez örömére szolgál mindazoknak, akik eddig is, és a jövőben is szívesen hallgatják majd műsorainkat."

  A Zenekar tagjai:
  Csík János - hegedű, ének
  Dresch Mihály - tárogató, furulya
  Kozma Gyula László - bőgő, basszprím tambura
  Majorosi Marianna - ének
  Nagy Zoltán - cimbalom, prímtambura, ének
  Vass Lóránt - brácsa, kontra

  Közreműködnek:
  Alexander Fedoriuk - cimbalom (8)
  Csávás Attila - klarinét (4)
  Kishegyi Simon - tangóharmonika (11)
  Kovács Péter - citera (2)
  Kunos Tamás - brácsa (1)
  Németh Ferenc - ének (1,4,7)
  Magyar Kálmán - hegedű (8)
  Magyar Ildikó - hegedű (7)
  Szabó Attila - hegedű (1,4,6)
  Szabó János - tamburabrácsa (3)

  Köszönjük hogy meghallgattál minket!

  A lemez itt rendelhető: http://webbolt.fono.hu/hu/csik-zenekar-tiszta-szivvel
  iTunes: https://itunes.apple.com/us/album/tiszta-szivvel/id841801722

  A felvétel a Fonó Budai Zeneház stúdiójában készült 1998-ban.
  Hangmérnök: Szalai László - Zenei rendező: Havasréti Pál
  Utómunka: Zsidei János - Foto: Kása Béla - Borítóterv: Szabó Laura
  Grafika: Szabó Laura - Műszaki szerkesztő: Szilasi Marianne
  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...