Angeline Evers (Moneybird Expert)
297
 • De btw-aangifte in Moneybird | video tutorial

  3,853 views 1 year ago
  In deze video ga ik je laten zien hoe je een aangifte van de btw in Moneybird kunt verwerken. Je zult je misschien afvragen waarom ik dat doe, maar dat zal snel duidelijk worden.

  Vergeet je niet te ABONNEREN; http://bit.ly/2eYycdC

  Vind mij online;
  https://aesh.nl
  https://twitter.com/Angelin...
  https://www.facebook.com/AE...
  https://www.linkedin.com/in......

  Bekijk de beste tips & tricks voor jouw MoneyBird administratie | video tutorials | demo's | handleidingen | answers | uitleg; http://bit.ly/2x6RN5Z

  Handige tips & tricks als je meer wilt weten over boekhouden; http://bit.ly/2gBfadi

  Nadat je de aangifte btw hebt ingediend bij de belastingdienst, heb je de mogelijkheid om een pdf te downloaden van de aangifte. Dat bestand ga je nu verwerken in MoneyBird. Omdat ik met een demo werk, zal ik het rapport van de aangifte btw gebruiken.

  Ga naar inkomend en klik daar op toevoegen. Kies nu voor het derde tabblad ‘memoriaal'. Selecteer de pdf van de btw aangifte of sleep deze in het veld. Zodra het bestand geladen is, kun je de memoriaal boeking gaan verwerken door de bedragen van de aangifte over te nemen.

  Geef als kenmerk een duidelijke omschrijving voor jezelf op, zodat je ook later deze boeking makkelijk kunt terugvinden.
  Als datum geef je de laatste dag van de periode op. In dit geval is dat dus 31 maart 2017.

  Nu ga je de bedragen overnemen. Het gaat alleen om de btw, dus met de omzet hoef je niets te doen.
  Begin bovenaan;
  De af te dragen btw hoog bedraagt €1136. Oftewel, je hebt een schuld op de balans staan aan de belastingdienst van €1136.

  Selecteer de categorie ‘te betalen btw’. Sla het veld ‘contact’ over en geef het te betalen bedrag aan btw op.
  En dan komt het lastige; zet je dit bedrag debet of credit neer?
  Het juiste antwoord is debet.

  Boek ook de andere bedragen op de juiste categorie. Heb je te maken met btw die verlegd is naar jou bij 4a. of 4b., boek deze bedragen dan ook op ‘te betalen btw’. Via de voorbelasting is deze btw weer teruggevorderd.

  De voorbelasting boek je uiteraard credit, aangezien je hiermee juist een vordering op de balans hebt staan.

  Tot slot moet ook deze memoriaal boeking in evenwicht zijn, net als bij een balans. Het bedrag wat je betaald hebt aan (of terugkrijgt van) de belastingdienst komt op de categorie ‘betaalde en/of ontvangen btw’.

  Als je bedragen goed hebt verwerkt, zou je precies op dat bedrag moeten uitkomen wat je hebt betaald of terug hebt gevraagd.
  Klik nu op toevoegen om de boeking op te slaan.

  Via rapporten ga ik naar de balans. Daar zie je dat de te betalen btw en de te vorderen btw op een paar centen na zijn ‘leeg geboekt’, zoals dat ook wel heet. Die paar cent die nu overgebleven zijn, is de winst die je maakt op het afronden in jouw voordeel.

  Je ziet dat de btw nu is gesaldeerd naar 1 bedrag op de categorie betaalde en/of ontvangen btw. Zodra je via de bank de transactie van de aangifte binnenkrijgt, kun je deze rechtstreeks koppelen aan deze categorie en dan is de schuld (of vordering) voldaan.

  Ik open de categorie ‘te betalen btw’ om je meer beeld te geven van het debet/credit verhaal. Omdat we een categorie openen aan de credit zijde, toont MoneyBird deze bedragen zonder min-teken ervoor. De bedragen die debet geboekt zijn op deze categorie, hebben wel een min-teken.
  Zie je hoe de af te dragen btw als het waren wordt opgeheven door de memoriaal boeking?

  De centen van de afronding moeten nu nog in de kosten worden verwerkt. Je gaat deze btw namelijk verder niet meer afdragen, dus deze horen niet als schuld op de balans.
  De verwerking hiervan kan in dezelfde memoriaal boeking als waar de btw aangifte is geboekt. Om het in evenwicht te krijgen gebruik je de post ‘algemene kosten’, of een andere algemene kostenpost.

  Op de balans is nu alleen nog het bedrag te zien wat nog gekoppeld moet worden via de bank.

  Nu je dit gezien hebt, kun je je misschien al beter voorstellen waarom ik dit doe. Door een balans als het ware schoon te houden, zal het ook altijd opvallen als er verschillen ontstaan in de aangifte via rapporten en wat er op de balans staat. Komt daar een verschil uit, dan is er mogelijk nog een bon of factuur verlaat ingevoerd die niet meegegaan is in de aangifte. Of misschien heb je per ongeluk een getal niet goed overgenomen in de btw aangifte.

  In alle gevallen is dit bij de eerst volgende aangifte weer op te lossen, mits dit verschil niet meer dan €1000 bedraagt.

  Wil jij jouw boekhouding makkelijk en snel online hebben, kijk dan op http://AEsh.nl Show less
  Read more
 • Moneybird tips&tricks | video tutorials | handleidingen | uitleg | online support Play all

  This item has been hidden
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...