Upload
Naturskyddsföreningen
888

Subscription preferences

Loading...

Loading icon Loading...

Working...

Naturskyddsföreningen

Byt till eko - Naturskyddsföreningen

158,847 views 10 months ago
O-ekologiskt. Vad är det för något? Komikerduon Anders & Måns reder ut begreppet. De tar hjälp av ett äpple, din plånbok, blommor och bin.

Efter filmen kan du hjälpa oss att få Sverige att byta till eko! Lär dig att döda ekomyter, välj de bästa ekovarorna och få roliga tips på www.naturskyddsforeningen.se/e­ko

Och du - bli superdupergärna medlem i Naturskyddsföreningen för 24 kr/mån. Vi är 203 000 medlemmar som tillsammans gör världen grönare! Sms:a MEDLEM till 72 900 så hör vi av oss.

Byt till eko!

FILMEN I TEXTVERSION:

O-ekologiskt. Vad är det för något?

- Ta ett helt vanligt äpple. Odlingen har besprutats med gift ungefär tio gånger innan du stoppar äpplet i munnen. Det är o-ekologiskt.

Äckligt. Men är det bara med äpplen man gör så?
- Nej, nästan all mat vi stoppar i oss är o-ekologisk! Och rester av bekämpningsmedel åker raka vägen in i våra kroppar.

Det är väl inte så farligt?
- Tja, du dör ju inte knall och fall. Men forskare oroar sig för vad bekämpningsmedlen gör med oss i det långa loppet. Särskilt vad gäller barnen.

Varför använder man gifter då?
- För att det gör maten billigare så klart.

Och billig mat gillar vi!
- Ja, vi svenskar har aldrig betalat så lite för maten som idag. Kruxet är att någon annan betalar det verkliga priset. Vindruvsplockaren som får cancer till exempel. Eller barnet som blir sjukt av att bo nära en bananodling. Och naturen tar en riktigt stor smäll. Antalet djur, växter och insekter minskar med rasande fart.

Jaja, men bara på andra sidan jordklotet va?
- Du, det händer över hela planeten. Här hemma i Sverige också. Som bina -- de blir allt färre. Och bina behöver vi för att få mat.

Vaddå bin, vi äter väl inte b...
- Pollinering! Har du hört talas om pollinering?!

I grundkolan, ja. Men det här är ju helt sjukt! Hur ska vi få stopp på vansinnet?
- Enkelt. Vi ska äta ekologiskt. Då slipper bonden ta fram giftsprutan. Grisen får komma ut i friska luften.

Gillar det.
- Älskar det! Vår mat blir renare och naturen friskare.

Det låter logiskt. Men vad ska jag börja med?
- Du kan börja med kaffet och bananerna, för de är tokbesprutade.

Jag gillar inte bananer.
- Ja men då har du ju löst det. Sen kör du mjölken och köttet. Och så vindruvorna och potatisen, för de är två av värstingarna.

Jag gillar inte potatis heller.
- Varenda liten ekologisk vara du väljer är ett steg mot en friskare planet.

Och medan du byter till eko, så kämpar Naturskyddsföreningen för att vi ska få schysstare mat i butikerna. Show less
Read more
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson spanar varje vecka på några aktuella miljöfrågor. Louise Wiléen Bjarke intervjuar.

the calendar Play

The Calendar är en fotokalender med svenska artister där ALL försäljning går till välgörenhet (Friends och Naturskyddsföreningen).
Tanken är att på kreativ väg få människor att köpa något de vill ha/som de behöver, eller köper bara för den goda sakens skull. Vi
samarbetar med traditionella organisationer dit också ALLA våra insamlade pengar går, men vi vill samtidigt ge något tillbaka till
givarna!
För mer information om Naturskyddsföreningen: http://www.naturskyddsforeningen.se/

Hur gör vi då? - ekonomin, klimatet och framtiden Play

Hur gör vi då? - ekonomin, klimatet och framtiden är titeln på Naturskyddsföreningens stora årliga konferens den 23/11 2012. En heldag med förhoppningen att komma ett steg närmare lösningen på frågan om hur vi tar oss ur både klimatkris och ekonomisk kris.
Loading...
Working...
to add this to Watch Later

Add to