Loading...

Keqtrajtimi i kafshes në Mal të Zi - Mistreatment of the animals in Montenegro

7,801 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 21, 2012

Islami qysh para trembëdhjetë shekujsh u parapriu shoqatave që i mbrojnë kafshët. Ai e konsideron mirësjelljen ndaj tyre si pjesë të imanit kurse dëmtimin e tyre e dënon me zjarr.
Pejgamberi a.s. u rrëfente shokëve të vet për një njeri që kishte gje­tur një qen të etur, kishte zbritur në një pus për të marrë ujë me kë­pucën e tij dhe i kishte dhënë ujë qenit derisa e kishte shuar etjen. Pejgamberi as. për këtë njeri tha
"Zoti i është falënderuar dhe e ka mëshiruar!" Kur e pyetën sahabët se a kanë ndonjë shpërblim nga kafshët, ai u është përgjigjur: "Shpërblim ka prej çdo gjallese!"
Përveç mëshirës së Zotit dhe pëlqimit të Tij, Pejgamberi a.s. po­ten­con edhe një formë tjetër që meriton dënimin dhe urrejtjen e Zotit! Në këtë kontekst, ai thotë:
"Një grua ka hyrë në zjarr për shkak të një mace, të cilën e kishte mbyllur dhe as nuk e ushqente e as nuk e lironte të ushqehet me brejtësit e tokës".
Për respektimin e kafshës si kafshë, transmetohet se Pejgamberi a.s. kur ka parë një gomar të damkosur në fytyrë, ka refuzuar një akt të tillë dhe ka thënë:
"Për Zotin, nuk do ta damkosja kafshën në fytyrë veçse në pjesët tjera (të trupit)!"
Në një hadith tjetër transmetohet se ka kaluar pranë një gomari të damkosur në fytyrë dhe ka thënë:
"A nuk keni dëgjuar se e kam mallkuar atë që damkos fytyrën e kafshës ose e qëllon në fytyrë!?"
Më parë cekëm se Umeri r.a. ka hasur në një grup që ushtronte har­këtarinë në një pulë të gjallë dhe u ka thënë:
"Pejgamberi a.s. ka mallkuar atë që e përdor gjallesën si shënje­stër!"
Abdull-llah ibn Abbasi thotë:
"Pejgamberi a.s. e ka ndaluar dyluf­ti­min midis kafshëve!"(Nxitjen e kafshëve në dyluftim deri në vdekje ose në plagosje të rëndë).
Ibn Abbasi po ashtu transmeton se Pejgamberi a.s.
kategorikisht ka ndaluar tredhjen e kafshëve.
Kur'ani i qortonte paraislamët sepse i çanin për së gjati veshët e kafshëve duke e konsideruar një akt të tillë si inspirim të djallit.
Kur biseduam për therjen, pamë se si kujdesej Islami për prerje më të lehtë të kafshës dhe si urdhëronte që të mprehet thika e të fshehet nga ajo. Islami gjithashtu ndalon therjen e kafshës para kafshës tjetër.
Bota asnjëherë nuk ka parë kujdes kaq të madh ndaj kafshës!

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...