Loading...

Poslednji valcer u Sarajevu - Epliog

3,221 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Nov 25, 2010

Epliog filma Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu

Film Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu, režisera Nikole Stojanovića, je poslednji film nastao u SFRJ. Film je sniman u Sarajevu, Travniku, Beogradu i Beču. Glazbu za film je komponovao Arsen Dedić. Film je sniman 1990. i 1991. godine, ali je premijerno, prikazan nakon 17 godina u Novom Sadu, 2007. godine.

Film govori o poslednjim danima epohe u Evropi poznate pod imenom Belle Epoque, viđene kroz život prvog bosanskog snimatelja Antona Valića. Radnja filma je smeštena u Sarajevo i opisuje vreme burnih dešavanja na području Balkana i pripreme atentata na Franca Ferinanda, izmedju 1910. i 1914. godine, prateći život Antona Valića, koji je snimio prvi dokumentarni film o samom atentatu, i njegovu strast prema pevačici i prostitutki Erzi Jevropi.

Film prikazuje Sarajevo pod austrougarskom okupacijom, u koje Evropa stiže kroz novi način života, automobile, kabare, kino, prostitutke, evropski razvrat i intrige. Među hiljadama prevaranata, spletkaroša i špijuna koji su tada preplavili Bosnu i koji rade za ko zna koga stiže i jedan Francuz, kasnije poznati filmski snimatelj Louis de Bosh (Luj De Beri), s prvom filmskom kamerom. Upravo tom kamerom, igrom slučaja, Anton Valič snimiće neverovatne, autentične kadrove atentata 28. juna 1914. godine u Sarajevu. Taj materijal danas se čuva u skoro svim kinotekama sveta.

Ratni sukobi na području bivše Jugoslavije odredili su sudbinu filma, koji se zatekao u "Jadran filmu" u fazi laboratorijske obrade kada je počeo raspad Jugoslavije. Materijal je sačuvan u kući producenta Bakira Tanovića, dok je sve što se nalazilo u "Bosna filmu" uništeno.Tokom opsade Sarajeva postojala je velika opasnost da snimljeni materijal bude uništen. Filmski negativi bili su u „Jadran filmu" u Zagrebu, a radni materijal čija je montaža započela pre početka rata nalazio se u "Bosna filmu" u Sarajevu. Producent filma Bakir Tanović je uspeo je da sačuva film od uništenja prebacivši ga u svoju kuću, dok su svi radni materijali za montažu koji su se tada nalazili u "Bosna filmu" tokom rata uništeni.

Uloge u filmu tumače mnoga imena glumišta SFRJ, među kojima su Davor Janjić koji glumi Antona Valića, Radmila Živković, Boro Stjepanović, Filip Šovagović, Davor Dujmović, Rade Marković, Snježana Martnović, Alain Noury, Mira Banjac, Tatjana Pujin, Zvonko Lepetić, Vita Mavrić, Mladen Nelević, Nada Pani i mnogi drugi.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...