Loading...

V Mariboru prvi slovenski center za računalništvo v oblaku

358 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 7, 2009

Na Univerzi v Mariboru so danes skupaj s podjetjem IBM Slovenija pod okriljem univerzitetnega Znanstvenega parka in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) oznanili začetek delovanja prvega slovenskega Centra za računalništvo v oblaku (Cloud Computing Center), ki je hkrati tudi eden izmed prvih v tem delu Evrope.
Prvi mož Znanstvenega parka Univerze v Mariboru Matjaž B. Jurič je pojasnil, da je računalništvo v oblaku najsodobnejši tehnološki pristop, ki omogoča razvoj novih, inovativnih informacijskih storitev ter učinkovito in stroškovno ugodno uporabo informacijskih virov. Ta tehnologija, ki zagotovo velja za eno najpomembnejših odkritij v naslednjih desetih letih, lahko gospodarstvu, javni upravi in akademski sferi omogoči pomemben napredek predvsem na področju konkurenčne sposobnosti, optimizacije poslovanja ter inovacij.
"Gre za nov koncept razvoja aplikacij. Če je doslej veljalo, da si je vsak lastnik računalnika moral aplikacije namestiti na lasten strežnik, pa ta tehnologija odslej omogoča, da bo odslej v obliki storitev na voljo na svetovnem spletu. Na to pridobitev je bistveno gledati z vidika možnosti, ki se odpirajo, med njimi tudi integracije z drugimi aplikacijami in podobno," je pojasnil Jurič in dodal, da bosta s to pridobitvijo Univerza v Mariboru in IBM Slovenija kot prva v Sloveniji omogočila podjetjem, akademski sferi in študentom dostop do najsodobnejše informacijske tehnologije - računalniškega oblaka, s čimer bo Slovenija tudi na tem področju stopila ob bok najrazvitejšim državam.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...