Loading...

Eenvandaag Wikileaks brengt Amerikaanse regering in verlegenheid

1,061 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Nov 29, 2010

Diplomaten wereldwijd zitten met rode oortjes de nieuwste 'Wikileaks' te lezen. De klokkenluiderssite is begonnen met de publicatie van 250.000 vertrouwelijke berichten die Amerikaanse ambassades wereldwijd terugstuurden naar Washington.

Allerlei smeuïge kwalificaties over wereldwijders zijn nu openbaar geworden. Hoe groot is de impact van de gelekte documenten? En wat staat er in de documenten die vanuit de ambassade in Den Haag zijn verzonden?

Onder de informatie die tot dusver naar buiten is gekomen, zijn weinig vleiende berichten over internationale prominenten als de Russische president Dmitri Medvedev, de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Libische leider Muammar Kaddafi.

Ook over Nederland zijn enkele documenten openbaar gemaakt. In een bericht uit Parijs staat dat de Franse president Nicolas Sarkozy toenmalig minister-president Jan Peter Balkenende heeft verzocht Nederlandse troepen in Afghanistan te houden. Uit een grafiek op cablegate.wikileaks.org. valt op te maken dat 2745 van de ruim 250.000 documenten die WikiLeaks gaat publiceren over Nederland gaan.

Onder meer de Amerikaanse krant The New York Times, het Britse dagblad The Guardian en het Spaanse El País zijn zondag begonnen met het citeren uit de documenten. Deze media hadden vooraf inzage in het door WikiLeaks gelekte materiaal.

Onder de opvallende kwalificaties van wereldleiders is een bericht uit 2008 van de Amerikaanse ambassade in Rusland over Medvedev en premier Vladimir Poetin. Medvedev, officieel de machtigste politicus van Rusland, speelt in de praktijk ,,de Robin van Poetins Batman'', aldus de diplomatieke missie in Moskou.

Ook de vriendschap tussen Poetin en de als ijdel en ineffectief omschreven Berlusconi is voor de Amerikaanse diplomaten onderwerp van de berichten. Bovendien wordt gerept over mogelijke banden tussen de Russische regering en de georganiseerde misdaad.

De Libische leider Kaddafi komt er evenmin goed vanaf. De Amerikaanse ambassadeur in Libië stelt in een bericht van september 2009 dat Kaddafi ,,bijna obsessief'' leunt op een kleine groep vertrouwelingen. Zonder zijn verpleegster uit Oekraïne, ,,een wellustige blondine'', zou de Libische leider bijna nooit op reis gaan.

Ook over de zorgen over nucleaire ambities van landen als Noord-Korea en Iran is uitvoerig gerapporteerd. Volgens de Amerikaanse diplomatieke berichten zou Iran de beschikking hebben over Noord-Koreaanse raketten, die West-Europese landen zouden kunnen treffen.

WikiLeaks heeft tot dusver nog maar enkele honderden documenten over het berichtenverkeer tussen Washington en de ambassades gepubliceerd. De kwart miljoen documenten die stapsgewijs worden vrijgegeven, dateren van 1966 tot februari dit jaar.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...