Loading...

Kaartverkoop Macbeth begonnen

547 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Apr 24, 2008

DIEVER - Woensdag 23 april is de geboorte- én sterfdag van William Shakespeare. En da's traditioneel ook de dag dat de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen van het Shakespeare-theater in Diever begint. Een speciaal poststuk uit Engeland voerde woensdagavond de spanning in Diever op. Het zouden echte straatstenen uit het Engelse Stratford zijn, waarover Shakespeare zelf nog heeft gelopen. Leden van het Shakespeare-theater in Diever en burgemeester Tryntsje Slagman van Westerveld hebben de stenen plechtig bij de ingang van het theater begraven. Iedereen die over de Shakespeare-stenen loopt mag een wens doen.

Macbeth wordt dit jaar gespeeld. Macbeth heeft zo'n duizend jaar geleden de koning vermoord, diens lijfwachten doodgestoken en dat allemaal omdat heksen hem hebben voorspeld dat híj koning zal worden. En ja, wil dat waarheid worden, dan moet je de zittende koning eerst even om zeep helpen. Shakespeare heeft dit klassieke thema in een vlijmscherp drama samengebald, waarbij je als toeschouwer van de ene huivering in de andere valt: een heuse thriller in Diever die zich, live, vlak voor je ogen afspeelt! De première is op 8 augustus.

Macbeth was inderdaad bevelhebber in het leger van koning Duncan en verdedigde Schotland tegen de invallen van Noren en Denen. Maar in 1040 keerde hij zich tegen de koning en doodde hem, waarna hij zichzelf tot koning van Schotland uitriep. In 1057 trok Duncans oudste zoon Malcolm tegen Macbeth ten strijde. Hij versloeg hem, bracht hem om het leven en besteeg zelf als koning Malcolm de troon. De Schot Malcolm was getrouwd met de Engelse prinses Margaretha. Schotland en Engeland waren in die tijd nog twee afzonderlijke koninkrijken, die soms nauw samenwerkten, maar die elkaar ook meer dan eens in de haren vlogen.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...