Loading...

documentaire Jochem van Grieken - Tweetakt/Kaap 2015

594 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 25, 2015

Jochem van Grieken is een van de kunstenaars die zijn werk presenteert op festival Tweetakt/Kaap op de spannende buitenlocatie Fort Ruigenhoek in Groenekan.

In deze documentaire gemaakt door Mirjam Marks vertelt hij hierover.

Jochem van Grieken- Attempt#3

De uitvinder Jochem van Grieken maakte tijdens zijn studie (Product Design & Engineering en Fine Art, HKU) een mechanische constructie die heen en weer kon bewegen als een soort rups, hij noemde het Attempt#1, oftewel poging 1 (of test 1). Voor zijn afstuderen maakte hij een grotere versie, getiteld Attempt#2. Omdat het mechanisme toen nog niet helemaal werkte zoals Jochem eigenlijk wilde, werkt hij deze versie van de rups verder uit voor Tweetakt/Kaap, Attempt#3 dus.

In de ruimtes van het fort kun je het werk voorbij zien kruipen.

Jochem: 'Ik heb altijd al een enorme fascinatie gehad voor techniek en wetenschap. Als kind wilde ik uitvinder worden en door de jaren heen is er eigenlijk niks veranderd. In mijn werk nodig ik het publiek uit om zelf te ervaren hoe boeiend techniek kan zijn. Uitvindingen werken soms wel, soms niet, dus je moet gewoon blijven proberen. En als je een nieuwe versie maakt van een oude uitvinding, en alle fouten eruit haalt, zal je zien dat je weer nieuwe fouten maakt. Ook die fouten kun je weer oplossen. Dat is uitvinden.'

Meestal maakt hij robotachtige en audiovisuele kunst/installaties. Op de Bosch Parade was hij te zien met De Borstcrawlmachine; een boot die zich met twee gigantische mechanische armen voortbeweegt door het water. Ook creëert Jochem manieren om beweging om te zetten in geluid. Zo liet hij een stel krekels ‘live’ een muziekstuk componeren en is hij de bedenker van de groenten-synthesizer.

Jochem was al eerder te zien op Tweetakt/Kaap: in 2012 maakte hij toen het werk Analogue Soundlab. Met emmers en ijzerdraad bouwde hij een geluidsinstallatie in een van de bunkers, zonder allerlei ingewikkelde trucjes. Hiermee liet hij zien dat je met simpele middelen je ideeën kunt uitwerken door gewoon dingen uit te proberen. Je hoeft dus geen ingewikkelde en dure apparatuur aan te schaffen, en je kunt meteen aan de slag met wat je in huis hebt.

Website: jochemvangrieken.com/
www.tweetakt-Kaap.nl

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...