Loading...

KAPACITIVNI SENZORI

4,618 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 17, 2011

PLC-BH d.o.o. Mostar, +387-66-904-078, http://www.plc-bh.com/
BiH
.
KAPACITIVNI SENZOR - SENZORI BLIZINE
OMRON
.
Kapacitivni senzori se nalaze u upotrebi od tridesetih godina 20.vijeka. Ovi senzori realizovani u cijevnoj tehnici imaju niz tehničkih nedostataka u odnosu na današnje. Opseg osetljivosti jako mali, kapacitivni senzori nisu imali temperaturnu kompenzaciju i bili su jako ne stabilni u svom radu. Stalni razvoj doveo je 1997.godine do proizvodnje kapacitivnih senzora sa mikrokontrolerom koji se automatski podešavaju prema vrsti sirovine čiji nivo mjere i koji naravno automatski kompenzuju uticaj temperature proizvoda i temperature ambijenta. Kapacitivni senzori su nanomjerni sistem izbora za što preciznije određivanje blizine(pozicije). Kapacitivni senzor garantuje najbolje osobine, kao sto su: najveća rezolucija, linearna i logaritamska nepromjenjenost, tačnost, propusni opseg u odnosu na otporničke senzore, inkrementalne enkodere i druge. Ovo apsolutno mjerenje preko bezkontaktnih uređaja detektuje kretanje na udaljenosti reda 10-9m pa sve do 10-2m direktnim mjerenjem. Kapacitivni senzor je jedan od najviše korištenih u industriji. Najčešća primjena je u prehrambenoj industriji, hemijskoj industriji, procesnoj industriji.
Konstrukcija kapacitivnog senzora
Kapacitivni senzor je, grubo rečeno, otvoreni kondenzator(pločasti) . Formula za izračunavanje kapacitivnosti kondenzatora glasi:
C je jednako e0er S kroz d
Ukoliko se na S, d ili ε utiče nekom nelektričnom veličinom, tada kapacitet C zavisi od te veličine, pa se na taj način dobija kapacitivni senzor. Već prema tome utiče li se na S,d ili e postoje razne konstrucije kapacitivnih senzora. Za sve njih je zajedničko da spadaju u pasivne senzore.

Kapacitivni senzori nemaju samo kapacitet, već posjeduju i izvjesnu induktivnost i omski otpor. Induktivnost im je mala i najšće se zanemaruje, dok otpor može biti značajan.
Princip rada
Elektrostatičko polje se generiše između anode i katode kondenzatora, a prostire se ispred senzora. Dolaskom predmeta u blizinu senzora mjenja se kapacitet kondenzatora, oscilator se prigušuje i na izlazu se pojavljuje električni signal. Kapacitivni senzor reaguje ne samo na provodne materijale već i na izolatore sa većom dielektričnom konstantom kao što su plastika, staklo, keramika i drvo. Reaguju na skoro sve materijale i tečnosti.
Kapacitivni senzor reaguje kada aktivnoj površini približimo materijal koji trebamo detektovati, dodir nije potreban. Predmet se treba više približiti ako ima slabiju dielektričnu konstantu. Reaguju još i na izolatorske materijale čija je dielektrična konstanta veća od 1. Udaljenost na koju kapacitivni senzor reaguje je oko 30cm, što zavisi od samog tipa senzora. Osetljivost možemo podešavati pomoću potenciometra.
Osobine
Dobre osobine kapacitivnih senzora su: jednostavnost, preglednost, visoka osjetljivost, stvarna upotrebljivost (kako za praćenje stacionarnih tako i za praćenje brzo promjenljivih veličina), primjena i kod viših temperatura. Loša osobina kapacitivnih senzora je njihov veliki unutrašnji otpor, koji zahtjeva još veći ulazni otpor mjernog elektronskog bloka. Na primjer, kapacitivni senzor sa elektrodam površine 10cm2 , koje su na međusobnom rastojanju od 1mm u vazduhu, ima kapacitet od 8,87pF. Modul njegove impedanse 1kroz(jwC) na frekvenciji od f je jednako 50Hz je 320kohma, a na frekvenciji od 20kHz je čak 905kOhma. Nedostatak je takođe i ostijeljivost relativne dielektrične konstante dielektrika na dijelovanje tešnosti sa er veće od 1, kao što su razna ulja a naročito voda ( er veće od 80 ).
Primjena kapacitivnih senzora
Ovi senzori imaju veoma širok spektar upotrebe. Uopšteno oni se mogu upotrebljavati za sve vrste rasutih materijala čija vlažnost prelazi veće od 2,5posto. Njihov opseg primjene u zavisnosti od temeperature je u standardnoj verziji od -40 do +90oC a u specijalnim izvedbama do 150oC. Kapacitivni senzori su danas najpouzdaniji tip senzora kako u pogledu cijene tako i u pogledu efikasnosti primjene. Za povezivanje sa upravljačkim sistemima elektronski modul ACC može da radi na 24V sa integrisanim automatskim daljinskim podešavanjem i sa integrisanom sigurniosnom Ex-barijerom. Zbog ovih karakteristika ACC elektronski modul može se povezivati i sa drugim senzorima.

Jedna od mana kapacitivnih senzora je mogućnost davanja poglešnog signala, koji može dovesti do prekida rada procesa kada to nije potrebno. To dolazi uslijed taloženja prašine na radnu površinu senzora , zato se koriste senzori sa vibrirajućim viljuškama. Kada materijal dođe do vibrirajuće sonde ona se umiri i daje signal senzoru.

Za ponudu kapacitivnih senzora posjetite web ili nazovite:
PLC-BH d.o.o. Mostar, +387-36-832-187,
http://www.plc-bh.com/ponuda/omron/se...

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...