Loading...

Hiitolanjoki EKVAS

288 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 2, 2019

Hiitolanjoki – paikallisesti myös Kokkolanjoki – on 53 km pitkä joki, josta 9 km virtaa Suomen puolella Etelä-Karjalan Rautjärvellä ja 44 km Venäjällä Karjalan Tasavallan Hiitolassa. Joki saa vetensä Simpelejärvestä ja Silamusjoen yläpuolisista järvistä ja laskee ne Laatokkaan. Joessa on 14 koskea. Vesistöalueen laajuus on 1415 km² ja se jaetaan seitsemään pienempää valuma-alueeseen.

Hiitolanjoki on ollut muinainen vesireitti, kalan antaja, kuljetus- ja uittoväylä sekä myllyjen, sahojen ja viimeksi vesivoimaloiden voimanlähde. Sen Suomen puoleiset kosket – Juvankoski, Ritakoski, Lahnasenkoski ja Kangaskoski – ovat valjastettuja sähköntuotantoon, mutta Hiitolanjoki on edelleen myös Laatokan luonnonvaraisen lohen tärkein nousujoki. Tärkeänä tavoitteena onkin palauttaa jalokala myös Suomen puolelle entiselle reitilleen ja kutukoskilleen.

Jokiympäristö on antoisa ja monipuolinen tutustumiskohde niin kalastajalle, retkeilijälle kuin kulttuurihistoriasta ja teollisuusperinteestä kiinnostuneellekin. Matkailun ja virkistyskäytön mahdollisuuksia Hiitolanjoella on parannettu ja kehitetään edelleen. Vuosien 2020-2024 aikana Hiitolanjoen voimalaitospadot tullaan purkamaan ja kosket enallistamaaan. Tämä mahdollistaa uhanalaisen Laatokan järvilohen nousun latvavesille kutemaan.

Hiitolanjoki on ainutlaatuinen rajajoki, jonka ominaislaatu muodostuu luonnon ja ihmisen näkyvästä vuorovaikutuksesta.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...