Upload

Loading...

Snieklaas (Toon Hermans One Man Show 1974)

96,998 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Nov 6, 2015

Het Sinterklaasgebeuren zoals wij dat op de dag van vandaag beleven, heeft verschillende levensbeschouwelijke achtergronden (het vertrekt vanuit meer dan één visie op wat het leven betekent, wat de waarde ervan is en hoe het geleefd moet worden). Oorspronkelijk is het (1) een christelijk herdenkingsfeest van bisschop Nicolaas van Myra (vierde eeuw na Christus). Later is het in onze streken vermengd geraakt met (2) Germaanse godsdienstige gebruiken en gewoonten van uit de midwinterfeesten. Vervolgens is het feest door het (3) liberaal-kapitalisme gecommercialiseerd en heeft het veel van zijn religieuze wortels verloren.

De conference van Toon Hermans over Snieklaas (One Man Show van 1974) is één langgerekte toespeling op deze (drie) verschillende levensbeschouwelijke achtergronden. Aan de hand van opvallende woord- en zinspelingen trachten we de betekenis en geschiedenis van Sinterklaas uiteen te zetten.

NB. Dit fragment wordt gebruikt ter illustratie bij onderwijs. Het beoogt geen enkel winstgevend doel. Indien u meent dat bepaald beeldmateriaal op dit kanaal werd opgeladen in weerwil van uw auteursrechten of andere intellectuele rechten, gelieve dit dan te melden.

Comments are disabled for this video.
Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...