Loading...

Duurzaamheid als wereldbeeld

723 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Aug 24, 2011

Duurzaamheid als wereldbeeld

Over de rol van wetenschap in maatschappelijke verandering

We leven in tijden van overvloed, terwijl je de grondstofschaarste aan ziet komen; Oprakende olie en zeldzame metalen in je mobieltje. Het Westen profiteert van een open economie, maar we vrezen migranten en het verlies van een eigen identiteit. Ondertussen rijst de vraag of het onderliggende financiële systeem wel is gebouwd voor de lange termijn. Ook de mogelijkheden van de medische wetenschap zijn groter dan ooit, terwijl we niet in staat blijken de Q-koorts te voorkomen.

De keerzijde van groei en welvaart treft niet alleen ontwikkelingslanden en toekomstige generaties, maar vraagt om een anderen manier van leven hier en nu.

Utrechtse wetenschappers lieten zich uitdagen om hun kennis, methoden en theorieën in te zetten en een perspectief te schetsen voor verandering. De kernvraag is wat echte welvaart is? Door afstand te nemen, inzicht in te krijgen in onze geschiedenis, onze identiteit en de wereldbeelden die onze houding tot de natuur bepalen, kunnen we het belang van materiele welvaart relativeren. Meer doen met minder, is dan een uitdaging, zeker als we er spannende games aan koppelen. Geen blauwdruk dus voor de samenelving van 2050, maar leidende principes gebaseerd op kennis over de mens, de natuur en het belang van cultuur en democratische instituties.

Meer weten kijk op www.sg.uu.nl voor de serie over mensenrechten in tijden van klimaatverandering.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...