Loading...

Sve vaše tajne kriju se u - kosi! NOVA TV, Provjereno 02.02.2012.

72,780 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Feb 2, 2012

Kosa (lat: capilli) je diferencijacija kože. Naša koža je gotovo svuda pokrivena dlakom. Životni vijek kose na glavi varira od 2 do 4 godine tako da se sva kosa obnovi za 6 godina. Smatra se da na svakih 15 minuta čovjek ostane bez jedne dlake u kosi. To je od 30 do 100 vlasi dnevno što zavisi od samog broja vlasi u kosi i njene boje.Prosječan čovjek ima oko 100, 000 dlaka na glavi. Kosa štiti glavu, samim tim i mozak od negativnih uticaja spolja kao što su Sunce, vetar isl. Ona ima i estetsku ulogu. Njena boja varira zbog odnosa pigmenata i kisika, pa se ne mogu odrediti sve boje i nijanse kose. Naravno, postoji osnovna podejla na plavu, crnu, smeđu i crvenu boju kose. Svaka boja karakteristična je za svaki kontinent, kao i njen oblik. Tako je ,na primer, za afrički kontinent karakterisična gusto loknasta crna kosa, za Europu smeđe- blago kovrđava kosa. Vlasi nisu jednake debljine svih boja kose, pa ni njihov broj. U zavisnosti od debljine same vlasi i njene boje na glavi može biti prema sledećoj tablici:
Prosječan broj vlasi kose ;
boja kose broj vlasi promjer
Plava 146 000 17 do 51 mikrometar
Crna 110 000 64 do 100 mikrometara
Smeđa 100 000 varira
Crvena 86 000 varira

Kosa je sačinjena od proteina, uključujući i protein koji određuje boju kose - supstancu zvanu melanin. Različita boja kose je rezultat različite koncentracije pigmenta - melanina u kosi. Na primjer: svjetlija kosa (plava, smeđa) ima manju koncentraciju melanina od crne kose. Starenjem organizma, produkcija melanina se smanjuje i kosa počinje sijediti.
Melanin je pigment koje tijelo počinje proizvoditi prije rođenja. On sadrži dva tipa pigmenta -- tamni i svijetao. Ovi pigmenti ulaze u stanice kose koje sadrže protein keratin. Na kraju boja kose ovisi o količini tamnog i svijetlog pigmenta i načinu njihove distribucije unutar stanica.


Vrijeme i vanjski štetni utjecaji oštećuju vlas kose, prvo površinski, a zatim napadaju njezinu strukturu.

Kosa se stanjuje, slabi, postaje bezizražajna, gruba i bez sjaja. Kako biste razumjeli ovaj postupak, pogledajmo izbliže njezin sastav.

Kosa se najvećim dijelom sastoji od proteina, među kojima je keratin. Keratin ima glavnu ulogu za očuvanje otpornosti i čvrstoće kose.

Vlas kose je cilindričnog oblika, sastoji se od 3 sloja, izvana prema unutra: kutikula, korteks i medula. Međustanični cement zajedno s kutikulom čini zaštitni omot kose.

- kutikulu čine ljuskice koje su čvrsto međusobno povezane međustaničnim cementom, a ima funkciju barijere. Te su ljuskice bogate proteinima.

-korteks ili srce vlakna sastoji se od spoja visoko organiziranih stanica, bogatih proteinima među kojima je keratin.

- medula se sastoji od stanica bez jezgri i slabe
pigmentacije.

- međustanični cement čini spoj lipida i proteina. Lipidi se sastoje od sterola, masnih kiselina i ceramida.

Suočeni s vanjskim štetnim utjecajima, površina kose, ljuskice i međustanični cement se oštećuju. Budući da je površina tako oslabljena, može se oštetiti sama struktura vlasi.
Prije nego što se počne lomiti, kosa postupno prolazi kroz 2 stanja: prvo postaje suha, a zatim se stanjuje, u pomanjkanju vitalnosti, te na kraju postaje lomljiva.
Tri faze životnog ciklusa:
• anagena faza (faza rasta) - kod žena traje četiri do šest, a kod muškaraca dvije do četiri godine. Za ove faze stanice matriksa dlake u dlačnom folikulu intenzivno se umnožavaju i iz njih raste dlaka. U normalnim uvjetima 85 posto vlasi kose nalazi se u anagenoj fazi.
• katagena faza (faza mirovanja) - traje dva do tri tjedna, tijekom kojih dolazi do prestanka rasta kose.
• telogena faza (faza ispadanja) - u prosjeku traje dva do šest mjeseci. Na kraju telogene faze kosa ispada, a iz korijena počinju rasti nove dlake.
Thanks ;
music copyright ;
CME Media Services Limited
Video copyright ;NOVA TV,Provjereno 02.02.2012.Sve vaše tajne kriju se u - kosi!

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...