Loading...

Athenis Finlandiae kulttuurimatka Eskilstunaan

109 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 1, 2014

Athenis Finlandiae -tapahtumaviikon vuoden 2014 teemoina ovat mm. Ruotsi-Suomen yhteinen historia ja merkitys pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa kulttuurissa. Tapahtuma järjestetään "Suomen Ateenassa", Jyväskylässä 8.-13.9.2014.

Teemoihin liittyen järjestetään kesäkuussa matka Ruotsiin, Jyväskylän ystävyyskaupunki Eskilstunaan. Matkan ajankohta on keskiviikko 11.6. - lauantai 14.6.2014. Matkanjohtajana toimii jo edelliseltä matkalta tuttu FT Timo Sironen Oulun yliopistosta.

Matka alkaa Jyväskylästä, josta bussikuljetus vie meidät historialliseen Turkuun. Turussa nousemme laivaan ja saamme nauttia koko illan risteilyaluksen antimista. Laiva vie meidät Itämeren yli Tukholmaan, jonne saavumme seuraavana aamuna. Bussilla jatkamme satamasta matkaa kohti pääkohdettamme Eskilstunaa. Matkan varrelta löytyy kiinnostavia, historiallisia kohteita, kuten Strängnäs.

Eskilstunassa tutustumme historiallisiin nähtävyyksiin ja yövymme yhden yön Best Western Plaza Hotelissa. Seuraavana päivänä tutustumme uusiin kohteisiin mm. Torshällassa sekä Mariefredissä, ja illalla saavumme Tukholman satamaan, josta paluumatka Suomeen alkaa. Turussa olemme aikaisin aamulla ja siitä bussi kulkee aina Jyväskylään saakka.

Eskilstuna matkakohteena

Eskilstuna sijaitsee Södermanlandissa, n. 100 km Tukholmasta länteen, Mälaren-järven etelärannan tuntumassa. Se on keskiaikainen 90.000 asukkaan kaupunki, jossa on noin 17 000 suomalaista/suomalaisperäistä asukasta - Jyväskylän ystävyyskaupunki se on ollut jo 1940-luvulta lähtien.

Eskil oli englantilainen piispa, joka Ailnothin Pyhä Knut -legendan mukaan oli 1100-luvun alussa kokenut marttyyrikuoleman yrittäessään estää pakanallisen uhritoimituksen suorittamista opetusmatkallaan Tunassa. Tästä johtuen kaupunki sai uuden nimen Eskilstuna.

Aikataulu

Koska ruotsalaisen kalenterin mukaan Eskilin päivä on 12.6., lähtöpäivä Suomesta on keskiviikko 11.6., Eskilstunassa olemme to 12.6., yöpyen siellä hotellissa. Paluumatkalle lähdetään pe 13.6., ja saavumme Turkuun la 14.6. aamulla.

Seminaari "Suomen Ateenasta Eskilin kaupunkiin"

Seminaari järjestetään Eskilstunan kaupungintalolla kauniissa valtuustosalissa. Eskilstunan pormestari ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Alf Egnerfors ottaa meidät vastaan salin portailla ja toimii illan isäntänä, sekä esittelee meille lyhyesti Eskilstunan kaupunkia. Myös Suomen kunniakonsuli Lars-Olof Thim sekä kunnanneuvos Sarita Hotti ovat mukana illassa. Seminaarin kielinä ovat ruotsi ja suomi. Seminaariin on kutsuttu myös eskilstunalaisia, erityisesti suomentaustaisia, joita löytyy kaupungista noin 17 000. Meidät on toivotettu mitä lämpimimmin tervetulleeksi "ruotsinsuomalaisten pääkaupunkiin"..

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...