Loading...

#Peulenparade

PeulenParade 2013 -- 2 sept-10 okt Dag van de Duurzaamheid

782 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 8, 2013

Urgenda zet schijnwerpers op peulvruchten tijdens Peulenparade

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van. Alle reden voor actie-organisatie Urgenda om van 2 september t/m 10 oktober, veertig dagen lang de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren 'aan de boon' te gaan.

"Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden", zegt campagneleider Sandra van Kampen, "dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd, kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!"

Trendwatchers voorspellen een gouden toekomst voor de boon en ook jonge foodies zien de potentie. Ook zijn verschillende producenten van vleesvervangers dit jaar begonnen met de teelt van hun eigen lupinen. Tegelijk moeten veel consumenten nog een beetje wennen aan dit armeluis voedsel. De Peulenparade is bedoeld om de boon voor eens en altijd van zijn wat stoffige imago te ontdoen.

Goede voorbeeld

In samenwerking met de Rijksoverheid, de Bruine Bonenbende, het Voedingscentrum en cateraars Sodexo, Albron en Eurest gaat Urgenda de komende weken op allerlei manieren peulvruchten onder de aandacht brengen van het publiek. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Rijksoverheid. In estafettevorm geven acht ministeries in samenwerking met de cateraars het goede voorbeeld, door een week lang verschillende gerechten met bonen op het menu te zetten. Op 2 september wordt er om 12.00uur gestart bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu met de Foodtruck. Wekelijks zet de Urgenda Foodtruck deze estafette luister bij met vernieuwende hapjes o.a. op basis van lupinen. Daarnaast organiseren de cateraars elk een landelijke 'Peulenweek', waardoor klanten van zo'n 2000 kantines kennis kunnen maken met peulvruchten. Ook is Urgenda betrokken bij oogstfeesten, workshops, kookboekpresentaties, demonstraties en kortingsacties. "We hopen dat op termijn ook telers gegrepen worden door de boon", zegt Sandra van Kampen. "Nu is met name de bruine boon nog een bulkartikel. Het helpt de aantrekkelijkheid van de boon als voedsel te verhogen als op tal van plekken nieuwe soorten en onderscheidende bonenrassen te koop zijn".

Op maandagmiddag 2 september wordt de Peulenparade geopend met het grote Bonendiner op Kasteel Hackfort in Vorden, waar chefkok Eric van Veluwen en culinair historica Lizet Kruyff in

samenwerking met Natuurmonumenten een proeftuin zijn gestart met bijzondere rassen. Hier worden onder meer de Coco boon, de Koning der Belgen, Hinrichs Riesen en Oldambster Witte geteeld en geoogst.

Volg de Peulenparade Alle activiteiten tijdens de Peulenparade zijn te volgen via Facebook.com/Peulenparade, Twitter #Peulenparade en www.peulenparade.nl Bekijk hier ook het bijzonder filmpje. De Peulenparade eindigt met leuke acties op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...