Loading...

ADAMS APPEL 2007.21 Sneeuw maken op Groenland

1,106 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 3, 2007

Zoals de ringen in een omgehakte boomstam iets zeggen over de omstandigheden tijdens de achtereenvolgende zomers en winters, zo kunnen oude sneeuwlagen informatie geven over de klimaatsomstandigheden in achtereenvolgende tijdsperiodes.

Op Groenland ligt een heel dik pak sneeuw, die zich daar gedurende eeuwen heeft opgestapeld. Als men deze lagen zou kunnen dateren, dan kan dit 'sneeuwarchief', met zijn klimaatgegevens, ontsloten worden.


Afgelopen zomer trokken professor Harro Meijer en promovendus Gerko van der Wel van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de RUG voor een klimaatonderzoek naar Groenland.

Met een sneeuwmachine legden ze een vers laagje sneeuw over de sneeuw die er al lag. Die zelfgemaakte sneeuw was 'gemerkt' met 'zwaar' water en blijft voor de onderzoekers de komende jaren herkenbaar, ook al heeft het zich gemengd met de Groenlandse sneeuw. De klimaatonderzoekers hopen meer inzicht te krijgen in de manier waarop dat mengen in de loop der tijd gebeurt.

En met die kennis kan vervolgens ook de klimaatgeschiedenis die is vastgelegd in oudere sneeuwlagen beter worden bestudeerd.

In Adams Appel vertellen Meijer en Van der Wel over hun onderzoek en hoe ze op Groenland te werk zijn gegaan. En in het CIO laten ze zien wat Isotopenonderzoek precies is.


Meer informatie: http://www.adamsappel.nl
(CC) Rijksuniversiteit Groningen

Wat is (CC)?http://creativecommons.org/licenses/b...

Loading...


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...