Loading...

Comazuipen

13,028 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Feb 16, 2011

Niet alleen in het weekend, maar ook door de week worden kinderen tussen de 12 en 15 jaar met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De meesten van hen zijn in coma geraakt. Dit is het gevolg van een toenemend alcoholgebruik onder jongeren die op steeds jongere leeftijd beginnen met drinken en ook steeds meer drinken.'

In de aflevering 'Comazuipen' van ZEMBLA is onder meer het verhaal te zien van de 13-jarige Jimmy die op een dinsdagmiddag in coma raakte nadat hij één liter Safarilikeur had gedronken. Kinderarts Van der Lely: 'Het wachten is op de eerste jongere die zich dooddrinkt.'

Alcoholpoli
ZEMBLA filmde op de speciale alcoholpoli voor kinderen die begin dit jaar door dr. Van der Lely en psycholoog M. de Visser werd opgericht in het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis. De alcoholpatiëntjes worden daar medisch onderzocht en er volgen gesprekken met ouders en het kind.

In deze ZEMBLA-aflevering ook aandacht voor de 14-jarige Suzanne die in coma raakte nadat ze, samen met haar vriendinnen, een fles perenlikeur, wat whisky en bier had gedronken. Zij vertelt dat ze sinds het incident leerproblemen heeft. Haar ouders zijn weliswaar geschrokken, maar vinden het nog steeds normaal dat kinderen op die leeftijd thuis af en toe meedrinken.

Hersenen
Onderzoekers waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van alcohol voor de ontwikkeling van de hersenen. In Amerika lopen de wetenschappers voorop met hun onderzoeken naar het effect van alcohol op het jonge brein.

Met behulp van MRI-scans laat de Amerikaanse neuroloog Scott Swartzwelder zien dat de hersenen van kinderen al na één keer 'binge-drinking' (in korte tijd vijf of zes glazen alcohol drinken) blijvende schade oplopen. 'Kinderen worden dommer en kunnen zich emotioneel niet goed kunnen uiten,' aldus Swartzwelder.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...