Loading...

Kultura govora

857 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 14, 2016

Francuz, ali i Srbin, Arno Gujon, mnogo je uradio za srpski narod na Kosovu i Metohiji. Zavoleo je Srbiju, prešao u pravoslavnu veru, oženio se i dobio ćerku Milenu, naučio srpski jezik, dobio srpski pasoš. Za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnih delatnosti, jer narodu Kosova i Metohija pomaže duže od decenije, dobija medalju. Za važan događaj priprema svečano odelo, ali i nastup.
"To podrazumeva da vežbam malo kako ću da se obratim predsedniku Republike, to je velika čast, velika odgovornost, moram lepo da se obratim njemu, medijima, možda i gostima ako se ukaže prilika i zato vežbam taj govor, kako bi izgledalo što je bolje moguće", kaže Gujon.

I ne samo zbog toga što treba da se obrati predsedniku, rešio je da unapredi ne samo srpski jezik već i govorničke sposobnosti jer, kaže, tako na pravi način prenosi ono što radi srcem.

"Bilo mi je potrebno određeno vreme da savladam srpski jezik i dalje ga učim. Želim da se osećam se kao kod kuće ovde u Srbiji gde živim već četiri godine i ne nameravam da odem odavde", objašnjava Arno Gujon.

Gujon je jedan od malobrojnih koji je svestan značaja umeća i veštine javnog nastupa.

"Na Zapadu svako ko se bavi javnim poslovima mora da prođe kurs retorike", objašnjava profesor Radovan Knežević sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Slobodan Roksandić iz Instituta za javni nastup "Main point" objašnjava da uspeh umnogome zavisi od načina na koji predstavljamo sebe i svoje ideje, bez obzira na to čime se čovek bavi.

"Ukoliko savladamo tehnike javnog nastupa bićemo u situaciji da vršimo uticaj na druge svojim govorom i da delujemo samouvereno i sugestivno", ističe Slobodan Roksandić.

Mnogi govornici vežbom su postigli vrhunske rezultate, čak i kada im je polazna osnova bila niska.

"To možete najbolje da vidite na primeru američkog predsednika kome je svaka reč posebno naglašena, praćena posebnim gestom i pogledom, o svemu se vodi računa, možda svi treba da pogledaju film 'Kraljev govor', gde čovek koji muca postaje vrsan govornik", kaže Knežević.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...