Loading...

FREKVENTNI PRETVARAČI

30,630 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jan 27, 2011

PLC-BH d.o.o. Mostar, +387-66-904-078, http://www.plc-bh.com/
BiH
https://www.facebook.com/photo.php?v=...
Frekventni regulator služi za regulaciju momenta, brzine i mnoga jednostavna pozicioniranja kod trofaznih AC motora. Za razliku od mehaničkog i hidrauličnog sistema, frekventni pretvarač puno efikasnije vrši regulaciju brzine i momenta. Ušteda električne energije ugradnjom frekventnog regulatora se realizira u vrlo kratkom vremenskom periodu.
OMRON-ovi frekventni regulatori, pogotovo MX2 su se pokazali kao najprodavaniji frekventni regulatori među Sistem-Integratorima u BiH. Štoviše, postao je stalan izbor čak i kod Sistem-Integratora koji preferiraju Siemens, Schneider, Allen-Bradley, itd.
Aplikacije: liftovi, kranovi, namotavači/odmotavači, prese, vitla, pumpe, ventilatori, trake, puževi, mješalice, sjekači, drobilice, itd.

Prednosti pune kontrole brzine Danas u svim automatizovanim pogonima standardno se koristi trofazni motor sa frekventnim pretvaračem. Nevezano za njegove mogućnosti da koristi dobru osobinu trofaznih motora, puna kontrola brzine je često osnovni zahtjev zbog vrste samog pogona. Koristeći frekventni pretvarač dobijamo još niz prednosti: 1. Štednja energije. Energija se moze uštedjeti ako brzina obrtanja motora odgovara zahtjevima pri bilo kom momentu opterećenja. Ovo se odnosi prije svega na pogon pumpi i ventilatora gde je utrošena energija srazmjerna kvadratu brzine. Tako pogon koji radi sa polovinom brzine uzima samo 12.5% od nominalne snage. 2. Optimizacija procesa. Podešavanje brzine u procesu proizvodnje pruža brojne prednosti. To uključuje povećanje proizvodnje, dok smanjuje troškove održavanja i utrošak materijala i habanje.
3. "Mekan" rad mašine. Broj startovanja i zaustavljanja mašine može se sa punom kontrolom brzine dramatično smanjiti. Korištenjem soft-start i soft-stop rampi, naprezanja i udari mašine se mogu izbeći.
4. Manji troškovi održavanja. Frekventni pretvarači ne zahtjevaju održavanje. Kada se koriste za upravljanje motorima, radni vijek pogona se povećava. Na primer, u sistemima za navodnjavanje, gdej pojava vodenih čekića koji direktno zavise od motora pumpe nestaje tako da su izbjegnuti kvarovi na ventilima.
5. Poboljšano radno okruženje. Brzina pokretnih traka može da se podesi na tačno zahtjevanu radnu brzinu. Na primer, boce na pokretnoj traci u liniji za punjenje boca prave mnogo manje buke ako se brzina trake može smanjiti u toku punjenja.

Princip vektorskog upravljanja

Vektorski frekventni pretvarač je jedan od najvažnijih razvojnih projekata u oblasti savremenih regulisanih elektromotornih pogona. Naime, jednosmjerni pogoni nude prednost jednostavnog tiristorskog regulatora, ali zahtjevaju složeni motor. Frekventni pretvarači u otvorenoj petlji, sa druge strane, obezbjeđuju regulaciju promjenom broja obrtaja jednostavnog i jeftinog, standardnog asinhronog motora, ali za cijenu relativno složenog regulatora, i to za neke aplikacije ograničenih performansi. Servo pogoni imaju izuzetne performanse, ali su ograničenim opsegom snaga i specijalnom, složenom konstrukcijom motora, pogona i uređaja povratne sprege. Vektorski frekventni pretvarač nudi performanse bliske nivou servo pogona koristeći jeftini, jednostavni standardni asinhroni motor.
Da bi se maksmizirale momentne i dinamičke performanse bilo kojeg motora, potrebno je obezbjediti da se struje koje proizvode fluks i momenat drže sve vrijeme normalno jedna u odnosu na drugu. Kod jednosmernog motora, struja koja proizvodi fluks i struja koja proizvodi momenat su odvojene, dok se struja na priključcima asinhronog motora sastoji od obje komponente, struje koja proizvodi fluks i komponente koja proizvodi momenat. Kako nije moguće mjeriti ove struje odvojeno, one moraju da budu matematički odvojene u vektorskom regulatoru. Da bi se ovo postiglo, frekventni pretvarač sadrži real-time matematički model motora koji zahtjeva konstantno praćenje informacije o struji i poziciji rotora, i to da bi kontinualno predvidjeo poziciju fluksa.
Da bi razumjeli teoriju .......detaljnije na linku ispod:
http://www.plc-bh.com/proizvodi/frekv...
Ponuda, OMRON frekventni regulator ( tzv. frekventni pretvarač , regulator frekvencije ) u BiH, detaljnije na linku ispod:
http://www.plc-bh.com/ponuda/omron/gi...
Ponuda, OMRON frekventni pretvarači za generalne aplikacije u BiH, detaljnije na linku ispod:
http://www.plc-bh.com/ponuda/omron/gi...
Ponuda, OMRON frekventni regulatori za pumpe i ventilatore u BiH, detaljnije na linku ispod:
http://www.plc-bh.com/ponuda/omron/gi...

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...