Loading...

BOALA DE REFLUX GASTROESOFAGIAN - TRATAMENT LAPAROSCOPIC - Dr. TUNAS BOGDAN

34,435 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Jul 2, 2011

Boala de reflux gastroesofagian se caracterizeaza prin refluarea continutului gastric in esofag. Consecinta acesteia este esofagita de reflux, produsa prin lezarea mucoasei esofagiene.
Clinic pacientii pot prezenta: senzatie de arsura retrosternala, regurgitatii acide de obicei, durere la deglutitie (inghitire) in esofagitele severe, si nu de putine ori sunt prezente si simptome respiratorii sau cardiace care pun probleme de diagnostic diferential (ex. dispnee ca in astm, tuse nocturna ca in insuficienta cardiaca, dureri precordiale ca in angina pectorala). O anamneza corecta si amanuntita, insa, ajuta la diferentiere.
In sprijinul stabilirii diagnosticului de boala de reflux gastroesofagian si esofagita de reflux se folosesc explorarile paraclinice: examen radiologic baritat, inregistrarea pH-ului intraesofagian, endoscopia digestiva superioara, biopsia mucoasei esofagiene, studiul motilitatii esofagiene, alte teste speciale.
Complicatiile care pot surveni in cazul acestor afectiuni sunt: stenoza esofagiana („strâmtarea" sfincterului esofago-gastric ce impiedica trecerea alimentelor din esofag in stomac, cu slabire marcata consecutiva); hemoragia digestiva superioara (ce duce la anemie); perforatia (rara); esofagul Barrett (stare precanceroasa); cancerul esofagian. Complicatii majore pot apare si la pacienti fara simptome!
Chirurgia este o optiune atunci cind medicamentele nu sunt eficiente.Procedura utilizata este fundoplicatura numita si chirurgie anti-reflux. Chirurgia este foarte eficienta in ameliorarea simptomelor, evitarea complicatiilor si vindecarea bolii. Este singura modalitate de a vindeca esofagul Barrett !

Dr. Tunas Bogdan Constantin

-medic specialist chirurgie generala Spitalul Judetean Satu Mare
-competenta chirurgie laparoscopica nivel avansat
-absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca
-specializare in chirurgie generala la Clinica Chirurgie III Cluj Napoca
-stagii de perfectionare in Belgia - Bruxelles (Prof.Dr. A. Rosiere) si Franta - Strasbourg (Prof.Dr. D.Jaeck)
-clasificat primul pe tara in specialitatea chirurgie generala, la Concursul National pentru Ocupare Posturi in sistemul sanitar organizat de Ministerul Sanatatii in anul 2009.

Comments are disabled for this video.

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...