Loading...

Stadsdebat Moderne Monumenten, september 10, 2006

71 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 24, 2014

http://www.CityTV.nl
http://www.Eindhoven.nl

Burgemeester en wethouders nodigden u uit voor een stadsdebat op zondag 10 september om 14.00 uur in het Evoluon, Eindhoven, dat dat jaar 40 jaar bestond.

Programma:

Presentatie van het boek "Evoluon, 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio" aan wethouder Mary Fiers. Het boek, dat geschreven is door Steef Hendriks, wordt aangeboden door Paul-Ivo Burgers, directeur van Adr. Heinen Uitgevers.

-Debat onder leiding van Rob Frank
korte inleidingen

- Anita Blom, (coördinator project Wederopbouw, Rijksdienst voor de Monumentenzorg)

-Cees Donkers (Stedenbouwkundige, gemeente Eindhoven), toelichting van de doelstelling van het onderwerp 'moderne monumenten', aan de hand van materiaal van Bob van Reeth.

-Bert Dirrix (architect van verschillende transformaties in Eindhoven)

-Reactie van forumleden uit de vakwereld, o.a. Jos Bosman (hoofddocent architectural design and urban cultures, TU/e), Martien Jansen (oud-directeur OD 205, architectenbureau TU/e complex) en Thom Aussems (directeur- bestuurder woningcorporatie Stichting Trudo)

-debat

Het debat is een onderdeel van de Open Monumentendag in Eindhoven. Een dag waarop de gemeente Eindhoven diverse activiteiten organiseert. In het debat wisselen deskundigen en publiek met elkaar van gedachten over jonge monumenten en hun toekomst.

Eindhoven is een moderne stad, die in 2006 is benoemd tot Design Capital of Europe.
De moderne monumenten en vooral het Evoluon vormen een belangrijk onderdeel van dit imago.

Het karakter van Eindhoven is geleidelijk veranderd. De maakindustrie is steeds meer een denkindustrie geworden. Hieraan heeft Eindhoven ook het predikaat "Brainport" te danken.

Zoals de stad is veranderd, zo zijn ook monumentale gebouwen aan nieuwe ontwikkelingen onderhevig. Het Evoluon heeft niet meer zijn oorspronkelijke functie, maar is nog steeds een symbool van innovatie, dat herinnert aan de vooraanstaande rol van Philips op dit gebied.

De recente geschiedenis heeft ook andere bouwwerken voortgebracht die uit het stadsbeeld niet meer zijn weg te denken. Transformaties zijn nodig om ze een toekomst te geven. De Witte Dame, de Lichttoren en Strijp-S zijn hiervan voorbeelden, maar het geldt ook voor jongere architectuur uit de naoorlogse periode.

In het debat wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen van een tweede jeugd voor dit nieuwe type monument.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...