Loading...

De schaduwelite voor en na de crisis | Niets geleerd, niets vergeten

17,401 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Streamed live on Oct 22, 2014

We blikken terug op de gevolgen van de financiële crisis van 2008. Banken die met belastinggeld van de ondergang gered moesten worden, grote toename van het aantal huishoudens met hoge hypotheekschulden en stijgende werkloosheid. Desondanks probeert een hecht netwerk van bankiers, accountants, advocaten, lobbyisten, toezichthouders en een enkele politicus de geoliede geldmachine zoveel mogelijk te beschermen.

Deze avond gaat over hen: de schaduwelite, die niets heeft geleerd en niets is vergeten. En over de middelen - lobbyen, dreigen, chanteren, verwarren, spinnen, framen, verhullen, verdraaien, verzwijgen - die zij gebruikt om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten.

Programma:
- Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de UvA en schrijft als columnist voor De Groene Amsterdammer, Follow the Money en De Correspondent. Op deze avond gaat hij in gesprek over zijn boek 'De schaduwelite'.
- Met Jeroen Smit, auteur van 'Het drama Ahold' & 'De prooi', en Kees Vendrik, lid Algemene Rekenkamer.
De avond wordt gepresenteerd door Martin Visser, journalist bij De Financiële Telegraaf.

"Ewald Engelen snapt hoe het werkt met de banken, hij is onafhankelijk, niet bang om te zeggen wat hij denkt en schrijft het ook nog begrijpelijk op" - Joris Luyendijk

"Engelen legt goed onderbouwd en op ongenadige wijze de zweep over de kaste die de catastrofale financialisering van de Nederlandse samenleving mogeljk maakte en daar tot op de dag van vandaag mee doorgaat" - Eric Smit, Follow the Money

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...