Loading...

Apicultorul Dan Puisoru discuta cu Proful Online despre "Bio Stup - Ioan Ursu" - apicultura

55,848 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 14, 2013

http://apicultura-online.blogspot.com - Cu ocazia unei intalniri cu domnul Dr. Ing. Cristinel Sonea - director general adjunct al Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie caruia ii multumesc, unde doream sa prezint Bio Stupul, am avut bucuria de a ma intalni cu domnul Dan Puisorul (ApisPuisoru Apis Puisoru), presedintele AAPAR si un foarte bun apicultor din Romania. In acest fel am avut ocazia unica de a purta o discutie pe indelete despre "Bio Stup - Ioan Ursu" si apicultura in general, la un nivel tehnic ridicat si placut. Sper ca aceasta discutie sa ajute pe multi dintre dumneavoastra si in special pe cei care sunt la inceput de drum in aceasta frumasa si veche indeletnicire care este stuparitul. Va doresc vizionare placuta si utila! Filmat pe 14 Ianuarie 2013.

http://apicultura-online.blogspot.ro/... - Mai multe detalii despre Bio Stup Ioan Ursu

Subscrieti: Ioan URSU (Google: proful online)
http://www.youtube.com/user/profuldemate
http://www.youtube.com/user/profulonline

http://proful-online.blogspot.com - VIDEO APICULTURA cu Proful Online sau cautati pe Google: profu online Ioan Ursu

http://youtu.be/r9t9zuDmXks - Renumitul apicultor Dan Puisoru discuta cu Proful Online despre "Bio Stup - Ioan Ursu" - apicultura

Avantajele Bio Stup

1. Tinerea sub control a varozei folosind rama capcana
Rama capcana lucreaza pe toata perioada cat este interes pentru cresterea trantorilor (pregatirea pentru roire). Cand acest interes scade, femelele de varroa se muta in majoritate pe larvele de albina. Dupa culesul de la floarea soarelui (sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august) atacul puternic de varroa este la puietul de albina. Avem acum sansa sa prelungim captarea varroa inlocuind rama claditoare cu o rama din cuib pe care se afla matca. Datorita ochiurilor Hanneman de pe grila, matca va fi captiva pe aceasta rama dar va pastra contactul cu familia de baza. Puietul de albina va fi deparizitat apoi intr-un alt stup. Este important de retinut ca zona ramei capcana poate fi mentinuta in continuare ca si un "aspirator" natural de varroa, mult timp dupa ce interesul pentru cresterea trantorilor a disparut. Putem imbina deparazitarea completa cu inmultirea dirijata, folosind spatiul din spatele grilei unde izolam matca pe doua rame. Spatiul celor doua rame se realizeaza prin mutarea diafragmei pe ghidajul 2, iar pe grila se pune diafragma cu cele 4 ochiuri (2 ochiuri de miros si 2 ochiuri Hanneman). Cum se procedeaza practic? Am aratat si explicat pe larg in videomanualele Scoala de Apicultura - Volumele 3 si 4.

2. Interventia minima si rapida a apicultorului
Rama capcana este oglinda dezvoltarii familiei de albine, echivalenta cu joja de ulei la motor (nu este nevoie sa desfacem tot motorul pentru a verifica nivelul uleiului). Putem pune un diagnostic corect asupra nivelului de dezvoltare al familiei, fara a o deranja.

3. Temperarea roitului
Cata vreme trantorii sunt colectati in rama capcana, iar fagurelul cu trantori dupa capacire este indepartat, familia nu mai ajunge la numarul necesar de trantori si deci roitul este amanat. Trebuie mentionat ca aceasta procedura de colectare a trantorilor, trebuie insotita de eliminarea treptata a tuturor ramelor din cuib ce contin buchete cu celule de trantori astfel incat singura zona din stup alocata crestetii puietului de trantor sa fie zona ramei claditoare. Cata vreme are un spatiu unde sa creasca trantori, albina nu va mai construi celule pe alte rame si in alte zone din stup.

4. Maxima productie de ceara

5. Colectarea interna a polenului
Colectorul intern de polen, pe langa faptul ca nu mai depinde de intemperiile din natura, are si avantajul de a putea fi reglat in functie de cat doreste apicultorul sa lase polen si albinelor pentru cresterea puietului.

6. Colectarea apilarnilului

7. Fund multifunctional
Anti-varroa, tava colectoare de polen, zona de igienizare, detasabil si izolator termic iarna, asigura o buna ventilatie vara.

8. Accesul usor la hranirea, stimularea dezvoltarii a trei familii
Facem acest lucru cu hranitorul plasat in locul ramei capcana, iar albinele din cele trei familii prin ochiurile Hanneman vin si se hranesc.

9. Introducerea sigura a unei matci imperecheate

10. Iernarea optima a albinelor

11. Reducerea consumului de hrana cu 2/3

12. Produse apicole Bio

Loading...

Advertisement
to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...