Loading...

Юлия Кръстева в София/ Julia Kristeva in Sofia

1,270 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 28, 2014

Посолство на Франция в София
Френският културен институт в България
Културният център на СУ
Софийският литературоведски семинар

в рамките на серията „Българските учени в чужбина“
ви канят на:


Публична лекция на
Юлия Кръстева
Нови форми на бунта


26 септември 2014 г., 11.00 часа Аулата, Ректорат
Софийски университет „Св. Климент Охридски“

[пълно аудио на лекцията: https://www.youtube.com/watch?v=zcLFx...]
Бунтувам се, следователно сме” (Албер Камю). Или по-скоро: Бунтувам се, следователно сме на път да се появим. Опит светъл и продължителен.
Много се говори за бунт в нашия глобализиран свят. Народни въстания, възмутена младеж, детронирани диктатори, президенти, изпуснали олигархическите си нерви, надежди и свободи, потиснати в затвори, карнавални процеси и кървави бани. Ще успее ли бунтът, наричан в Мрежата „riot”, да събуди цифровото човечество от хипер-свързания му сън? Или е само хитрост на спектакъла, необходима му, за да продължи?

Това са думи на жената, която не се вписва в познатите категории. Психоаналитичка, семиоложка, писателка – Юлия Кръстева е от рядко срещаните интелектуалци с „глобална” мисъл. По повод публикуването на нейната книга Pulsions du temps („Нагоните на времето”, изд. „Фаяр”) тя прекроява отново с аршина на философията, литературата и фройдистката теория всичко, което е в помощ на обществото: идентичностите, светската държава, универсалното и връзката му с конкретното. Чете лекции в Оксфорд и в „Ню Скул фор Сошъл Рисърч” в Ню Йорк и вярва категорично, че „европейското многоезичие” може да премахне напрежението, произтичащо от въпросите за идентичността. Тъй като отчита ограничеността на принципа „всичко е политика”, тя смята за необходимо възстановяването на хуманизма, с риск да предизвика дебат, размествайки границите между политическо и религиозно. Като добра психоаналитичка ни припомня, че потребността на човека от вяра предхожда религиозното, а в крайна сметка и жаждата за знания.

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...