Loading...

Szil.

3,159 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Oct 28, 2010

A település neve egy 1230-ban kelt oklevélben tűnik fel először. Az oklevél tartalma alapján azonban feltételezhető, hogy a község már 1037-ben is létezett. Egyházának papjáról 1310-ből van írásos emlékünk.

1492-ben mezővárosi rangot kapott, a tizenöt éves háború során azonban elpusztult, elnéptelenedett, A pusztulás után visszaszivárgó régi lakosai újjáépítették, de rangját és jelentőségét már nem nyerte vissza. A mai településképre jellemző, hogy az utcafronton fésűs beépítéssel - tehát ház-udvar szerinti sorrendben - sorakoznak a házak.

A parasztházak között néhány többosztatú, esetleg kétszintes, nyitottabb és magabiztosabb szellemet sugárzó parasztpolgár-házat találunk. De nemcsak a falukép egy-egy háza, a népdal szövege ("Szili kút, szanyi kút, szentandrási sobri kút") őrzi a múltat, hanem hagyományőrző néptánccsoport is.
LÁTNIVALÓK. * Utolsó vacsora katolikus templom (festette: Samodai József) * Kisboldogasszony katolikus plébániatemplom * Szent István-szobor * Szent Erzsébet-szobor * Szentháromság-szobor * Szent Vendel-szobor * Pozsgay-kereszt * Mátay-kereszt * Sipos-kereszt * Farkas-kereszt
CIMER:
Csücskös, négyelt pajzs, melynek elsõ negyedében bástya piros mezőben, a másodikban búzakalász kék mezõben, a harmadikban ekevas kék mezőben, a negyedikben szablyát tartó páncélos kar piros mezőben. Az ekevas és a bástyatorony már az 1786-os pecséteken is szerepel.
....Szil község...
http://www.szil.hu/
http://www.youtube.com/watch?v=b2Qjan...

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...