Loading...

RELEJI

12,337 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Sep 29, 2011

PLC-BH d.o.o. Mostar, +387-66-904-078, http://www.plc-bh.com/
BiH
.
RELEJ :
Relej je jedna od najčešće korištenih električkih komponenti koje se koriste u suvremenoj automatizaciji. Imaju niz pogodnosti koje utječu na čestu primjenu, jedne od njih su rad na opsegu temperatura od -40oC do +80oC kao i lako održavanje. Postoje nekoliko vrste releja: releji snage, step releji, industrijski releji, vremenski releji itd. Isto tako postoji veliki broj firmi koje ih proizvode, najpoznatiji su Omron releji.
http://www.plc-bh.com/ponuda/omron/uk...
Relej je naprava koja se koristi za prekidanje ili uspostavljanje strujnog kola putem elektromagneta koji otvara i zatvara strujne kontakte. Elektromagnet se obično sastoji od mnogobrojnih namotaja bakrene žice na željeznom jezgru. Kada struja teče kroz žicu (primarno strujno kolo), oko elektromagneta se stvara magnetno polje koje privlači željeznu kotvu. Kotva nosi na sebi električne kontakte, koji onda otvaraju ili zatvaraju sekundarno strujno kolo (strujni krug). Kada se prekine struja kroz elektromagnet, elektromagnet više ne privlači železnu kotvu, i ona se vraća u početni položaj, obično uz pomoć opruge. Time električni kontakti prekidaju ili uspostavljaju strujno kolo, u zavisnosti od tipa kontakata (NO/NC).

Na slici www.plc-bh.com /omron / uklopni/ elementi/ releji, relej je isključen. Kontakti bliže elektromagnetu (žuti cilindar) su zatvoreni (normalno zatvoren kontakt - NC) a kontakti dalje od elektromagneta su otvoreni (normalno otvoren kontakt - NO). Na slici 1b, relej je uključen. Elektromagnetno polje privlači kotvu koja pomjera srednji kontakt koji sad uspostavlja vezu sa desnim a prekida vezu sa lijevim. Na slici 1 je dakle prikazan relej sa naizmjeničnim kontaktima. Na slici 1 se također vide i dijelovi releja: 1) elektromagnet, 2) kotva, 3) kontakti.

Ram (eng. yoke) na sebi drži elektromagnet (eng. coil), koji kada se priključi na napajanje privlači željeznu kotvu (eng. armature). Kotva uspostavlja ili prekida set električnih kontakata (eng. contacts), a vraća se u polazni položaj uz pomoć opruge (eng. spring), kad kroz elektromagnet više ne teče struja.

Po načinu napajanja postoje: obični (neutralni) i polarizovani elektromagnetski releji. Kod običnih releja, kotva od željeza biće privučena od strane elektromagneta nezavisno od smjera struje kroz nju. Ovi releji mogu da rade i na naizmeničnu (AC) i na jednosmernu (DC) struju. Polarizovani releji koriste stalni (permanentni) magnet, pa su osijetljivi samo na jedan smjer struje. Kod ovih releja prilikom povezivanja treba paziti na polaritet napajanja.

Podela releja po funkciji
Releji mogu biti releji za opštu upotrebu, automobilski, telefonski, telegrafski, frekventni, indukcioni, strujni, strujno-naponski i drugi.
Razlikujemo i jednu posebnu kategoriju releja koji se zovu vremenski releji. Vremenske releje karakteriše unaprijed definisano (uglavnom podesivo) kašnjenje prilikom uključivanja ili prilikom isključivanja kontakata nakon dovođenja upravljačkog signala.

Normalno otvoreni i normalno zatvoreni kontakti
Većina releja ima više parova kontakata. Da bi se razjasnilo stanje u kome se oni nalaze, uzima se da je normalno stanje kada struja ne teče kroz elektromagnet (relej je isključen). Razlikujemo normalo otvorene i normalno zatvorene kontakte.

Ako je navedeno da je određeni par kontakata normalno otvoren (eng. normal open - NO), to znači da su ti kontakti otvoreni kad je relej isključen (nema struje kroz elektromagnet) a zatvoreni kad je relej uključen. Obrnut je slučaj za normalno zatvorene kontakte (eng. normal close - NC).
Normalno otvoreni kontakti se obilježavaju sa brojčanim oznakama 3 i 4 ili ukoliko ih ima više sa 13/14, 23/24, itd, dok se normalno zatvoreni kontakti obeležavaju sa brojčanim oznakama 1 i 2 ili ukoliko ih ima više sa 11/12, 21/22, 31/32, itd.

Struja kontakata
Prilikom prekidanja jednosmernih struja usljed razdvajanja kontakata dolazi do većeg varničenja nego kod naizmeničnih struja. Kod naizmeničnih struja (na 50 ili 60 Hz) dolazi do minimuma struje 100 ili 120 puta u sekundi zato je i varničenje rijeđe i manje i kontakti imaju duži vijek trajanja. Kontakti su metalni, često presvučeni slojem platine ili srebra radi bolje provodnosti.
Radni napon i stuja
Na relejima su obično dati podaci slični ovima: 12 Vdc, 120 Vac, 3 A. To znači da je radni napon elektromagneta 12 V jednosmernog napona(DC), a kontakti su predviđeni za prekidanje naizmjeničnog napona(AC) od 120 V, pri čemu je struja ne veće od 3 A.
Česti radni naponi elektromagneta (zavojnice, primarnog kola) releja su 5, 12, 24 V. Česti radni naponi kontakata su 12 i 24 V jednosmernog napona(DC), i 120 i 220 V naizmjeničnog napona(AC).

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...