Loading...

Charles Winberg - I cover the waterfront

863 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Feb 28, 2014

Min far, Charles Winberg, en legendarisk musiker

Året är 1950 och jag är bara ett år. Omständigheter gör att hela min familj splittras. Min syster och jag kommer att under en lång tid vistas på ett barnhem i norra Skåne, samt en lång tid även hos vår mormor i Holland. Mamma och pappa skiljer sig, och därefter blir det mamma som tar hand om oss. Jag har en del starka minnen från den här perioden, dels från de vykort Pappa skickar från sina resor ute i världen, samt hans besök i Malmö då han tar oss med till Farmor och spelar piano för oss.

Upprinnelsen till denna videodokumentation är den att jag tyckte det saknades information på nätet om "Charles Winberg" och det kändes inte bra, då han ju på sin tid var en legendarisk person i sin hemstad Göteborg. Jag fick kontakt med två musikerkollegor till honom, Charlie Merwik och Knut Knutsson, som båda berättar att pappa var en mycket intressant man, en mångfaldens man med ett suveränt minne, en mångsidig jazzpianist, lyhörd och en av de stora på den tiden.

I en tidningsartikel berättar Charles, (på senare år: Kalle),

-Jag är född på Lindholmen i Göteborg men när jag var fem år flyttade familjen till Hindås. Pappa var förste Styrman men 1931 blev han Hamnkapten i Malmö och då flyttade vi dit, berättar Charles, som är äldst av fem syskon. Det stod ett gammalt piano hos mina gamla morföräldrar och jag tyckte mycket om att klinka på det när jag var liten. Det pianot fick jag sedan med mig till Hindås och när jag var sex år började jag lära mig noter.

- Jag var arton år gammal då jag gick till sjöss för första gången. Fick jobb som kolare och visste då inte att jag senare skulle vistas på de sju haven ännu sju år av mitt liv som kapellmästare för ett niomannaband ombord på Svenska Amerika linjen, Ms Gripsholm säger han.

Fortsättning på texten: http://kerstinwinberg.se/aktuellt.html

Kerstin Winberg
Malmö 21 Februari 2014
http://kerstinwinberg.se/index.html

Comments are disabled for this video.
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...