Loading...

Niskougljični razvoj Hrvatske

459 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 20, 2013

Niskougljični razvoj - prilika za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

UNDP i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavit će 21.5.2013. Okvir za izradu Strategije niskougljičnog razvoja Hrvatske.

Strategija konkurentnog niskougljičnog razvoja traži korjenite promjene u društvenom i gospodarskom pogledu u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova uz maksimalnu dobrobit po društvo, gospodarstvo i okoliš.

Niskougljični razvoj dio je rješenja i za najvažniji gospodarski problem u Hrvatskoj: nezaposlenost. Istraživanje UNDP-a pokazuje da bi usklađena usredotočenost na energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije mogla dovesti do stvaranja 80.000 novih "zelenih radnih mjesta" i istovremeno pomoći pri ispunjavanju obveza Hrvatske vezano za klimatske promjene. Nedostatak sredstava nije opravdanje jer Hrvatska u ovom trenutku troši 5-6 posto BDP-a na poticaje za uvoz fosilnih goriva. Ova bi se sredstva mogla preusmjeriti u razvoj obnovljivih izvora energije kojima Hrvatska obiluje.

U oblikovanju Strategije, tijekom 2012. godine više od 200 stručnjaka podijelilo je svoja razmišljanja i aktivno sudjelovalo na sedam sektorskih radionica i dva nacionalna savjetovanja. Okvir za izradu Strategije niskougljičnog razvoja, pripremljen uz podršku UNDP-a, iskoristit će se kao podloga za razvoj Strategije niskougljičnog razvoja, s određenim sektorskim ciljevima smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2050. godine.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...