Loading...

Ronald Reagan: Operation El Dorado Canyon (april 1986)

4,491 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 20, 2011

Den amerikanske bombning af Libyen, (med kodenavnet Operation El Dorado Canyon) var luftangreb rettet mod mål i Libyen der blev gennemført 15. april 1986 af amerikanske luftstyrker fra det amerikanske luftvåben, den amerikanske flåde og det amerikanske marinekorps.

Bombeangrebet var afslutningen på en periode med eskalerende gengældelsesaktioner mellem USA og Libyen. Efter flere år med mindre sammenstød på grund af libyske territorialkrav over Store Syrte (Sidrabugten), et stykke vand der rækker langt ind i internationalt farvand. Et andet stridsmål var den påståede libysk støttede terrorisme der blev udført af specielt Abu Nidal gruppen, i Rom og Wien 27. december 1985. USA sendte en hangarskibsgruppe til regionen og forberedte et bombeangreb som straf. 24. marts var der mindre sammenstød der førte til ødelæggelsen af libyske missilbåde og radarsystemer.

5. april sprang en bombe på et diskotek i Vestberlin og dræbte to amerikanske soldater, en tyrkisk kvinde og sårede 200 andre. USA påstod at de havde opfanget meddelelser fra libyske agenter i Østtyskland der var involveret i angrebet.

Efter flere dages diplomatiske samtaler med europæiske og arabiske partnere, beordrede USA's præsident Ronald Reagan angrebet 14. april. F-111 Aardvark bombefly fra baser i England og A-6, A-7 og F/A-18 fly fra amerikanske hangarskibe ramte fem mål klokken 02:00 15. april. Frankrig og Spanien nægtede at give tilladelse til benyttelse af deres luftrum til angrebet, så F-111 flyene fra England måtte flyve over vandet og lufttanke flere gange undervejs.

Angrebet varede ca 10 minutter, og adskillige mål blev ramt og ødelagt, men civile og diplomatiske mål i Tripoli blev også ramt af vildfarne bomber, inklusive den franske ambassade. 15 civile blev dræbt, herunder Gaddafis adoptivdatter.

I alt 45 fly angreb følgende mål:
- Azizyah basen
- Murat Sidi Bilal lejren
- Tripoli lufthavn
- Jamahiriyah basen
- Benina flyvestationen
- Tripolis luftforsvar
- Benghazis luftforsvar

Libyen svarede igen ved at affyre Scud missiler mod den amerikanske base på den italienske ø Lampedusa. To briter og en amerikaner blev hængt i Tripoli. Mange lande fordømte angrebet.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...