Loading...

Kvamsaken - diabetes 1 - projektiv identifikasjon

284 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 13, 2013

Projektiv identifikasjon er en psykologisk forsvarsmekanisme typisk for bla. narsissistisk problematikk. Subjektet projiserer sin egen adferd på objektet og klandrer deretter objektet for å være slik. Omgivelsene manipuleres til å tro at det er objektet som er slik, dermed snus virkeligheten på hodet, den aggressive blir sett på som offer og offeret blir den aggressive.

I dette eksempelet har vi en mor som over flere år har vært ekstremt negativ til barnets samvær med sin far. Etter årelangt kronisk stress konstateres det diabetes 1 hos barnet. I et forsøk på å sabotere samvær, unnlater mor å gi barnet insulin i den hensikt å få lege og barnevern til å klandre far og dermed stanse samværene. Kynisk utsetter hun barnet for den samme fare hun påstår far har utsatt barnet for, i den hensikt å sverte far. Dette er typisk projektiv identifikasjon i praksis.

Denne adferden med å skape et "offer" (barnet) for så å fremstille seg som den som bringer barnet til sykehuset for å få ros for å ha hjulpet barnet er typisk for Munchausen by proxy dynamikk. Psykiater Finn Skårderud skriver i boken "Uro" 2002, s.187, om narsissistens avhengighet av å ha ofre:

"Den narsissistiske avhengigheten av de andre kan bli ødeleggende for de andre. Han samler på ofre. hans omsorg for ofrene gav ham - iallfall for en stund - en følelse av å være et svært betydningsfullt menneske. Selvopptatthet kan anta sykelige dimensjoner. En slik patologisk narsissisme er en del av kjernen i det som kales psykopati. Fantasiene om egen storhet er en del av bildet. Storheten kan være en følelse av å ha spesielle talenter, ferdigheter eller rettigheter."

Etter først å ha utsatt barnet for hva leger og barnevern beskriver som svært skadelig for barnet, projiserer mor denne adferd over på far og anklager ham for å ha utsatt barnet for slik fare. Ved deretter bringe barnet til sykehus fremstiller hun seg en som tar seg av barnet! Dette er ekstremt kynisk adferd.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...