Loading...

Morgen margarine-reclame met Michiel Beishuizen (1983)

313 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 9, 2016

Morgen Margarine-reclame met Michiel Beishuizen (1983 Unilever)

De smaak en smeerbaarheid van échte boter werden zo goed benaderd dat uit geen enkele van de proeven en tests een verschil bleek. Dus bracht men de margarine in Australië op de markt en bereikte men op 5 jaar tijd een marktaandeel van 30 %. Unilever had bijgevolg snel grootste plannen klaar voor de Nederlandse en Duitse markt. Al snel deed het fabeltje de ronde dat het om illegaal geïmporteerde Nieuw-Zeelandse boter zou gaan. Unilever buitte dit element uit om de lancering kracht bij te zetten.

In juli 1982 kwamen de eerste berichten in de kranten : Unilever was erin geslaagd kunstboter te maken die niet van echte boter te onderscheiden was en nog veel goedkoper was ook. De introductie in september startte met spots voor en na het NOS-journaal. Uit Sidney praatte M. Beishuizen over “Het ware verhaal van bijzondere margarine die naar boter smaakte !”. Naast tv-spots kwam er persvoorlichting en werden er staaltjes uitgedeeld. Het werkte, want na drie weken werd reeds een merkbekendheid van 60 % gemeten en de vraag bleek zo groot dat er een tekort ontstond. Dus laste men een “nood”-reclamespotje in waarin men vroeg om geduld.

Dat was koren op de molen van de critici en de media. Ook de vrij hoge prijs kwam hierbij ter sprake (zo’n 70 % duurder dan margarine). De televisie (Vara) mengde zich in de ontstane discussie : “Morgen” kreeg de Ergenis-trofee en consumentenorganisaties kraakten de hogere prijs. Toen de EEG boter op de markt bracht die slechts een beetje duurder was dan deze margarine, was het gevolg pijnlijk. Het marktaandeel slinkte zienderogen en “Morgen” verdween van de markt. Ondanks een kwalitatief product had Unilever zijn kansen in de markt verkeken door bewust foutieve informatie over zijn product te laten bestaan. Zo kregen ze heel wat tegenwind tot in de pers toe. Opinieleiders zoals de media of consumentenorganisaties kunnen immers heel wat teweegbrengen. Denk maar aan de verslagen van testpiloten voor nieuwe wagens. Tip. Zorg ervoor dat u geen foutieve informatie over uw product de wereld instuurt. Uw imago bijsturen nadat het in de pers negatief werd beschreven is immers bijzonder moeilijk. Had Unilever correcter gecommuniceerd (dit is géén boter), dan zou de kans ook kleiner geweest zijn dat de consument moeilijk zou doen over de hogere prijs. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat men de consument niet zomaar wat kan voorhouden.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...