Loading...

Reading in Finnish - Lukeminen teksti suomalaisia

523 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Aug 11, 2012

Tämä on teksti, olen lukenut:

POLIITTISIA MURHIA SUOMESSA

Venäjän sortovallan keskeinen symboli Suomessa oli kenraalikuvernööri Nikolai Bobrokov (1813-1904). Suomalaiset vihasivat Bobrikovia.

Kesäkuun 16. päivä vuonna 1904 oli kaunis ja aurinkoinen. Kello oli täsmälleen yksitoista, kun kenraalikuvernööri Bobrikov saapui Helsingin Senaattiin, missa suomenruotsalainen 29-vuotias Eugen Schauman (1875-1904) oli odottamassa kenraalikuvernööriä. Sanakaan ei vaihdettu. Schauman ampui kolme laukasta. Bobrikov haavoittui vakavasti ja kuoli seuraavana yönä vammoihinsa sairaalassa.

Sen jälkeen, kun Schauman oli ampunut kenraalikuvernööriä, hän ampui itseään ja kuoli heti.

Schaumanin teko hyväksyttiin Suomessa laajasti ja hän nuosi kansallissankariksi. Helsingissä riemu nuosi monissa paikossa kattoon. Muun muassa säveltäjä Jean Sibelius ja taidemaalari Armas Järnefeldt juhlivat niin, että juotuivat poliisikamarille kuultavaksi.

Schauman kirjoitti tsaarille kirjeen, jossa hän pyysi tekoaan anteeksi. Kirjeessään hän arvosteli voimakkaasti Bobrikovin venäläistämispoliiikkaa.

"Kun ei ole toivetakaan siitä, että oikeat tiedot asian todellisesta tilasta pitkiin aikoihin voisivat päästä Teidän Majesteettinne kuuluviin ja että kenraalikuvernööri Bobrikov niiden perustella kutsuttaisiin täältä pois, ei jäljelle jää muuta mahdollisuutta kuin turvautumalla hätävarjeluun ja yrittää tehdä hänet vaarattomaksi. Keino on väkivaltainen, mutta ainoa mahdollinen," Schauman kirjoitti.

Valtoneuvoston seinälle kiinnitettiin 11.8.1933 Schaumanin muistolaatta, jossa lukee "Se Pro Patria Dedit" (kuollut isänmaan puolesta).

Loading...

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...