Loading...

Rafael Samec; V začetku_0001 2.avi

256 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Uploaded on Feb 8, 2012

V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo. Zemlja pa je bila pusta in prazna, tema se je razprostirala nad globinami in duh Božji je vel nad vodami (1 Mz 1).

Voda - navidezno zelo preprosta tekočina - je vir življenja in osnovna sestavina živih bitij. Vodna ura je bila nekdaj priprava za merjenje časa. Iz gornje posode je voda kapljala v spodnjo. Dvigajoča se gladina v spodnji posodi je kazala čas. Poznamo tudi vodno tehtnico -- tekočinsko ravnalo. V simbolnem jeziku voda obnavlja in spodbuja ustvarjalnost. V različnih kulturah je znamenje notranjega očiščevanja. Potopitev v reko Ganges za hindujce, v Nil za Egipčane ali v Jordan za Jude ima še vedno velik pomen odpuščanja grehov in notranje očiščenje, pa tudi krst velja za zakrament v vseh krščanskih skupnostih. Voda je v stari zavezi predvsem simbol življenja, v novi zavezi pa postane simbol duha.

O slednjih povezavah govorijo tudi likovna razmišljanja Rafaela Samca, ki skozi izrazna sredstva voska in parafina ustvarja razpoloženjsko intimno meditativne pokrajine tokrat na tematiko voda. Likovne rešitve v parafinu umetnik raziskuje že več kot trideset let. Sčasoma je sveče povzdignil v umetniške skulpture in reliefe, ki jih premišljeno pigmentira, utrdi njih strukturo s tkaninami in na ta način ustvari prizvok valovanja. Ko prameni svetlobe presvetlijo objekte, koloristični naglasi in teksture vzvalovijo v kompleksen ambientalni dogodek.

Struktura vode je precej razgibana, saj se ta tekočina pojavlja v različnih agregatnih stanjih. Samčeve valujoče oblike govorijo o tekočih vodah, lomljene v ledu. Voda pa prehaja tudi v plinasta stanja, ki se manifestira kot lebdeče modre »dušice« nad vodami. Ustvarjajo neslišni dialog med zemljo in nebom, med vodo in zrakom, med duhom in materijo.

Velja poudariti, da Rafael Samec v vsakem okolju predstavi povsem nova dela, prilagojena kraju, času in ambientu. Pa naj gre za postavitve v naravi, galerijskih prostorih ali sakralnih objektih. Zlasti v slednjih njegove umetniške instalacije pričarajo vez med umetnostjo in religijo, ki presega meje racionalnega.


Rafael Samec nas vselej preseneti z novimi, svežimi likovno in estetsko dovršenimi domišljijskimi oblikami. Vedno unikatno, vedno izvirno a hkrati avtorsko prepoznavno.

Petra Vencelj, umetnostna kritičarka

Comments are disabled for this video.
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...