Loading...

Pembukaan Upacara Acara Adat Ngalaksa

467 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jul 11, 2012

Nyutat tinu sajarah Sasaka 17, Sasaka hartina sajarah, 17 mangrupakeun delegasi anu disebut karuhun -- karuhun 17 anu aya di Rancakalong. Diantarana, Eyang Panarosan, Eyang Geleng Pangancingan, Eyang Wisa Nagara, Eyang Jati Kusumah, dll. Di antara anu 17 eta Eyang Jati Kusuma anu paling berwibawa.
Waktu jaman baheula di Rancakalong kaleresan tos te aya bibit pare, mung kaleresan karuhun rancakalong anu dua aya dinagara Mataram seja ngabdikeun diri. Anjeun ngabewarakeun ka para delegasi yen di mataram tos aya bibit pare, sareng bade di ayakeun syaembara kesenian. Saterusna karuhun anu 17 angkat ka Mataram bari nyandak kesenian Tarawangsa nyaeta kasenian Rancakalong.
Gancang carita, samulangna ti Mataram nyandak bibit pare, teras si bibit pare the disemeikeun sakeudik demi sakeudik pare the janten seuueur tur subur. Tos kitu teras wae di ayakeun syukuran ka Aloh SWT. Tina teu aya jadi aya, tina aya jadi seueur. Waktosna syukuran eta nyaeta 3 taun sakali anu di sebut Ngalaksa nyaeta nyalaksanakeun syukuran. Tur dugi ka ayeuna sok ngalaksanakeun syukuran 3 taun sakali minangka pangemut-ngemut kana sajarah atanapi padamelan karuhun- karuhun anu aya di Rancakalong nyaeta anau disebut sasaka 17.
Bahan nu sok di anggo ngalaksa utamina tinu pare. Ayapon alat-alat anu di anggo nyaeta di antawisna aya jambangan, lisung sareng alat-alat sapuratina. Tinu pare janten beast eras di inebkeun 3 dinten 3 wengi ditilaman ku daun cariang teras di siram ku cai comrang supaya hipu tur kaluar aroma khas na. Saentos kitu teras beasna di tutuan teras di tipung di adonan bumbuna cekap uyah sareng kalapa, tos kitu teras dibungkusan ku daun congkok anu maksudna nganggo daun congkok supaya kuat, sareng jaman kapungkur mah ngajalankeun ngalaksana di leuweung janten anu dianggo na daun congkok. Tos kitu mah teras wae di godog salami satengah jam teras dijait. Terakhir, disepitan atanapi digencet ku jambangan. Hasilna anu tos ngjanten disebut Laksa,tina kecap ngalaksanakeun atanapi sykuran ka Aloh SWT. Mudah -- Mudahan Sagala rupi pamaksadan urang Rancakalong tiasa ka kabulkeun. Amin

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...