Loading...

Sint-Baafskathedraal, Gent, klok 2: Maria

981 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Dec 30, 2012

Klok 2 (kleine Bourdon), bes0, Maria, van de Gentse Sint-Baafskathedraal (België).

Diameter: 174.5 cm, gegoten door Florent Delcourt uit Douai, 1636, rechte as, vliegende klepel. Slagtoon: bes0-51 cent. Eigenlijk zouden we dit een a0+49 cent moeten noemen, maar de klokken van de Gentse Sint-Baafskathedraal klinken gemiddeld 36 cent lager dan de huidige stemvork, deze klinkt dus in het geheel als een bes0, maar 15 cent lager dan het gemiddelde. De kroon van de klok is verdwenen.

Opschrift: "EGO MARIAE NOMINE, ET IISDE CU BAVONE INSIGNIB' DECORATA SUM EORUDEMQUE ARE FUSA, PERIL : ET R DMI : ANT : TRIEST, EPI GAND. R.R.D.D. NICOL : DE HAUDION PRAEP", dan 3 lijnen vol namen en titels, en als 5de lijn "CANONICORU' ET CAPLI HUIUS ECLAE CATHED : S. BAVONIS GAND. ANNO MDCXXXVI" (Elisabeth Dhanens, Sint-Baafskathedraal Gent, 1965).

Het beeld is niet van de beste kwaliteit, maar in tegenstelling tot wat de beelden laten vermoeden was het heel erg donker in de toren. Klank- en beeld afzonderlijk maar tegelijk opgenomen op 15 november 2012.

Dank aan Ludo Collin voor de toestemming om de toren te bezoeken, Bart Maton voor de organisatie van het bezoek, Johan Anthonis voor de begeleiding in de toren en Liliane Vanhooren voor het luiden van de klokken vanuit de sacristie.

Cathédrale Saint-Bavon, Gand, Belgique, cloche 2 (petit bourdon), sib2, 174.5 cm, 1636.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...