Loading...

Het chemisch verkeerslicht

1,295 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jun 12, 2012

In een bekerglas bevindt zich een oplossing van glucose in water (0,1M). Dat bekerglas wordt op een magneetroerder-met-verwarming gezet, de thermostaat van de verwarming van de magneetroerder wordt ingesteld op 40 graden Celsius. Voorts wordt er een spatelpuntje indigokarmijn aan de glucoseoplossing toegevoegd, hierdoor kleurt de inhoud van het bekerglas blauw. Een roervlo wordt toegevoegd, de magneetroerder wordt aangezet. Tijdens het roeren wordt er een natronloogoplossing (0,6M) aan de inhoud van het bekerglas toegevoegd totdat de blauwe kleur van het mengsel via groen verandert in geelgroen. Nu wordt de magneetroerder uitgezet (de verwarming niet) . De kleur van het mengsel verandert langzaam via rood in geel. Omdat dit proces best wel enige tijd (soms wel een kwartier) in beslag kan nemen, is het niet gefilmd.

Als de kleur van het mengsel dan eindelijk geel is geworden wordt, wordt de magneetroerder weer aangezet. Algauw verdwijnt de gele kleur om via rood plaats te maken voor groen. Als de magneetroerder wordt uitgezet, herhaalt dat proces zich in omgekeerde volgorde. In het filmpje is dat duidelijk te zien.

Het indigokarmijn zorgt bij dit experiment voor de kleurverandering. In zuur en neutraal milieu is indigokarmijn blauw, in basisch milieu wordt het gereduceerd tot het gele leukoindigokarmijn. De vermenging van leukoindigokarmijn met "gewoon" indigokarmijn levert een groene kleur op (geel + blauw is immers groen).

Als de gele leukoindigokarmijnoplossing flink wordt geroerd, komt het in aanraking met zuurstof uit de lucht. Hierdoor oxideert het tot indigokarmijn (dat een blauwe kleur heeft). Samen met het nog aanwezige leukoindigokarmijn levert dat een groene kleur op. Als de magneetroerder weer wordt uitgezet, begint hele proces opnieuw.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...