Loading...

Кърджали / Kardzhali - Bulgaria

35,251 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 4, 2012

Кърджали е град в Южна България, разположен в сърцето на Източно-родопския планински масив, на двата бряга на древната река Арда. Той е център на област Кърджали и на община Кърджали. Населението на града към февруари 2011 година е 43 880.

Град Кърджали отстои на 259 км. от София, на 100 км от Пловдив, на 50 километра разстояние от град Хасково и на около 15 километра от древния град Перперикон. През Кърджали минава Паневропейския транспортен коридор №9 през прохода „Маказа". Разстоянието от областния център до Република Гърция ще стане само 57 км.

Вътрешните и международни връзки на региона се осъществяват по автомобилни магистрали и пътища, по ж.п. линии. Съществува и оборудвана летищна площадка.

Природата е дарила Източните Родопи с необикновена красота. Земята тук крие огромни залежи от оловно-цинкови руди, бентонит, перлит, зеолит, азбест, скъпоценни и полускъпоценни минерали, злато. В това китно кътче на страната са запазени ценни естествени находища на вечнозеления тракийски дъб, на вековен бял бор, синя хвойна, пърнар. В ландшафта на областта могат да се срещнат някой от най-ценните дървесни и растителни видове, вписани в Червената книга на България.

В продължение на три хилядолетия районът на Кърджали е бил люлка на различни цивилизации и култури. Тук са си дали среща траки, елини и римляни, славяни и прабългари, византийци и латини. В Историческия музей се съхранява богата колекция от над 30 000 експоната.

На по-малко от 20 км от града се намира един уникален за България археологически паметник - Перперикон. В Кърджали, в кв. „Веселчани", се намира и един от значимите средновековни паметници - храмът „Св. Йоан Предтеча" - част от средновековен манастирски комплекс от XI-XIV в., когато манастирската крепост става и епископска резиденция.

Край Кърджали се намират и няколко природни феномена - „Каменната сватба" и „Каменните гъби", както и резерватът на редки растения „Вълчи дол", находищата на уникалното цвете силивряк, наричано „орфеево цвете".

Градът е разположен между язовирите „Кърджали" и „Студен кладенец", които са допълнителен плюс за развитието на туризма и спорта в района.

Loading...

Advertisement
When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...