Loading...

TESLA, IZUMI, PATENTI, INTELEKTUALNA SVOJINA

7,312 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on May 17, 2011

Prva emisija, "TESLA, IZUMI, PATENTI, INTELEKTUALNA SVOJINA" iz autorskog serijala voditelja, pronalazača i akademika Sain akademije Miloša Katića. Gost emisije Akademik srpske akademije nauka, prof. Aleksandar Marinčić, pisac i veliki poznavalac rada Nikole Tesle. Emisija je emitovana na novosadskoj televiziji Jesenjin 10. jula 2007. godine.

Tema: Nikola Tesla
Govore:
- Akademik SANU Beograd, direktor muzeja tehnike prof. dr. Aleksandar Marinčić, pisac, većeg broja knjiga o Nikoli Tesli i dugogodišnji direktor Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.
-Miloš Katić akademik SAIN i predsednik API-asocijacije pronalazača I inovatora srbije sa sedištem u Novom Sadu, Petrovaradin.
Sadržaj:
-Prvo prikazivanje "Letećeg tanjira" i skulpture Nikole Tesle (model u sedećem položaju, rad akademskog vajara Stevana Filipovića iz Sr.Karlovaca).
- Prikazivanje slajdova o Tesli iz arhiva muzeja i kolekcije A.Marinčića.
- Priča o legendi Bela golubica, manastir Šišatovac.
Dužina trajanja: 47:26

Nažalost emisija nije postavljena u celom svom trajanju na Jutjubu ali bi dalje objašnjenje za vezu sa manastirom Šišatovac i belom golubicom bilo ovo:

"Tesla je često bio predmet mitskih priča. Neke su nastale još tokom Teslinog života, ali najveći deo je nastao kasnije. Tek skoro smo prvi put čuli i priču o njegovom čudesnom izlečenju u fruškogorskom manastiru Šišatovac. Mada smo nedavno posetili manastir i u razgovoru sa ocem Fotijem,
starešinom i danas jedinim stanovnikom manastira, pokušali da je
proverimo, otkrili smo da materijalni dokazi najverovatnije nisu
sačuvani. Navodno, u vreme kada je Tesla ozbiljno oboleo od kolere --
čak toliko ozbiljno da su roditelji izgubli nadu da će se oporaviti --
otac Milutin je posetio manastir, na poziv jednog njihovog rođaka koji
je tu službovao, i posle višednevnih molitvi vratio se kući sa čudotvornom vodom iz izvora manastira U Smiljanu je umivao i pojio bolesno dete, koje se pridiglo iz bolesničke postelje i na prozoru ugledalo svetleću belu golubicu. Velika je verovatnoća da je priča istinita. Naime, u to vreme su oko manastira živeli Teslini rođaci. Između dva rata je u Šišatovcu službovao i arhimandrit Petronije Trbojević, sin Angeline, Tesline rođene sestre. Njegova spomen ploča se i danas nalazi na manstirskom groblju. Manastir je miniran, dolaskom Nemaca, 1941. godine. Tada je izgoreo i veći deo dokumenata manastira među kojima je verovatno bilo i zapisa koji bi potvrdili ovu priču. Deo sačuvanih dokumenata je prenet u arhivu Matice srpske, u Novom Sadu, a da li su među njima i pisma koja bi posvedočila o Teslinom čudesnom isceljenju, još uvek ne znamo. Mitsku i dobrim delom poetsku viziju ovog događaja, nalazimo u jednoj knjizi o istoriji manastira."

Knjiga:"Tako je govorio Tesla". Deo citata:

"Hranio sam golubove, na hiljade njih, vec godinama. Hiljade njih, jer ko bi ih sve zapamtio. Medjutim, bio je jedan, cisto beo sa svetlosivim pegama na krilima-nesto drugo. Bila je to ženka. Mogao sam je prepoznati bilo gde, i ona je mene mogla da pronadje na svakom mestu. Trebalo je samo da pomislim na nju, da je pozovem i ona bi doletela. Ja sam nju razumeo i ona je razumela mene. Voleo sam tog goluba.
Da, voleo sam tu golubicu kao sto muškarac voli ženu, i ona je volela mene. Kad je bila bolesna osećao sam to. Došla bi u moju sobu i ja bih bdio nad njom danima. Negovao sam je dok ne ozdravi. Ona je bila radost mog života. Ako sam joj bio potreban, ništa drugo nije važno. Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj. A onda, jedne noći dok sam u mraku ležao u krevetu i kao obično rešavao neke probleme, uletela je kroz otvoren prozor i stala na moj sto. Znao sam da sam joj potreban, htela je da mi saopšti nešto važno, pa sam ustao i otišao do nje. Gledao sam je i znao sam da želi da mi kaže da će umreti. A onda kada sam to shvatio, video sam svetlost iz njenih očiju, snažan snop svetlosti. Da, bila je to stvarna svetlost, snažna, blještava, zaslepljujuća, snažnija od svetlosti i najjače lampe u mojoj laboratoriji.

Kad je taj golub umro, nešto je nestalo iz mog života. Do tada sam bio sasvim siguran da ću završiti sve svoje zamisli, ali kada je golubica nestala, znao sam da je moje životno delo okončano...

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...