Loading...

Het Gambiet Toernooi 2010

371 views

Loading...

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Apr 3, 2010

Voor de 2e keer onder vlag van ASVN, en voor de 27e keer in totaal is op de traditionele Paaszaterdag in Cafë Rijnzicht het Gambiet Toernooi gehouden. Een dag van tevoren zat het toernooi vol; wat aan de late kant, maar zo hoefde bijna niemand teleurgesteld te worden. Het weer leende zich prima voor een dag schaken: diverse buien zijn de speelzaal gepasseerd. Tijdens de zesde ronde trok de lucht dermate dicht dat het daglicht sommige borden amper kon bereiken. Door her en der wat met de - op de dartborden gerichte - lampen te draaien, kon de ergste duisternis wel worden verdreven.

De A-groep kende een sterke bezetting met alleen maar 1900+'ers, maar titelverdediger Jan Jaap Janse van Paul Keres stak daar nog eens bovenuit. Daarmee was hij automatisch de favoriet om opnieuw de grootste beker uit Nieuwegein mee te nemen. Jan Jaap begon voortvarend met 2 uit 2, gevolgd door een remise. Het ging echter mis in ronde 4, omdat hij in vliegende tijdnood minder vlug bleek dan clubgenoot en ASVN'er Elmer van Veenendaal. Elmer boog net op tijd een achterstand van enkele seconden om in een voorsprong en hield 1 vs 0 seconden over. Ondertussen bleef Frans Hazenberg van Almere vrolijk punten scoren: 4 uit 4. Clubgenoot Caspar Kruijf, tot dan toe puntloos, gunde hij een halfje ("Ik moet nog meerijden"). Een ronde later stelde Frans met een opnieuw snelle remise de winst veilig, en in de laatste ronde behield hij zijn ongeslagen status tegen Jan Jaap. Ronald de Klerk (HSG) kwam door een eindsprint van 3 uit 3 op de tweede plaats terecht, voor Jean-Paul Pennings en Maarten Smit. Op SB-punten mocht Maarten de derde plaats in ontvangst nemen. Alle spelers waren aan elkaar gewaagd in deze groep, want niemand scoorde minder dan 2 punten!

In de B-groep waren enkele spelers actief die normaal gesproken vaste gast in de A-groep zijn. Gert Legemaat van Doorn-Driebergen en Ed Oosterlaken van Kijk Uit, beiden veelvoudig deelnemer, eindigden uiteindelijk op de plaatsen 1 en 2. Gert had na een stroeve start (1½ uit 3 door o.a. verlies tegen Ed) het lek boven en won al zijn middagpartijen. Tot en met de vijfde ronde leek Mitchel Wallace de beste papieren te hebben om het toernooi te winnen, al liet Joep Peeters hem een keer glippen in een wederzijdse koningsaanval. In de laatste ronden voorkwamen Gert en Ed dat de omhoog ingedeelde Keresiaan/ASVN'er de eerste prijs zou bemachtigen. Wel werd Mitchel derde. Ook in deze groep eindigde niemand onder de 2 punten.

De C-groep leek op een mix van de B- en C-groep van vorig jaar. Destijds won Vincent Verstege de B-groep, maar in deze jaargang miste hij ritme na een midweekse vakantie. Ook Afshin , winnaar van de C-groep, kon geen vuist maken; sterker nog, hij verliet vanwege ziekte voortijdig het toernooi. Uitgerekend de enige speler die er vorig jaar niet bij was, ging met de zege aan de haal. Wilfried van de Kimmenade, van het in groten getale opgekomen Helmondse SC, werd met 6 punten (inclusief een bye, dat wel) de best scorende speler van de middag. Sjaak Oosterlaken (Kijk Uit) liet net een half puntje meer liggen en werd tweede. Daarachter volgde een peloton vierpunters, van wie ASVN'er Gavin Wallace de meeste SB-punten bijeen schaakte. Clubgenoot en tevens Rode Loper Ben Westerman viste daardoor achter het net.

In groep D waren twee ex-ASVN'ers van de partij: Daniël Pijl en Kees Steenbergen. Won vorig jaar de ene (Danië), ditmaal de andere (Kees). Na een nederlaag in de eerste ronde tegen Henny Heima, wist Kees weer hoe het spelletje ging. In het vervolg liet Kees alleen nog maar een half punt achter bij Sierd van den Beld, waarmee hij groepswinnaar werd. Han de Wit van Doorn-Driebergen speelde als enige in de groep geen remise en werd tweede, voor ASVN-jeugdleider Sierd.

In alle voorgaande groepen was er niemand die er met kop en schouders bovenuit stak; en dat gold ook voor de E-groep. Hier ging de winst naar Harry Kramer van Acquoy, die huisschaker Frans Elliott een half punt voorbleef. Ook de derde plaats was voor een huisschaker, Jacko Reiding. Berekening van de SB-punten moest de doorslag geven, omdat René Brands net als Jacko tot 4 punten kwam. Bij het ingaan van de laatste ronde had Nilufer Karayilan van Doorn-Driebergen als enige nog een 'eierrek'-score, dus alleen maar nullen. In die laatste ronde kwam ze echter nog sterk uit de hoek met een zege op Jacko. En zo eindigden alle spelers in het toernooi op minimaal 1 punt.

De organisatie kijkt terug op een wederom geslaagd toernooi en dankt Café Rijnzicht voor het beschikbaar stellen van de zaal. Waarschijnlijk zal de zaal volgend jaar wat worden verruimd, en wordt ook de verlichting aangepakt. Deelnemers bedankt voor de gezellige en sportieve sfeer, en tot 2011!

  • Category

  • License

    • Standard YouTube License

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...