Loading...

Стеван Христић - Охридска легенда

6,584 views

Loading...

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Mar 9, 2015

Један од најзначајнијих српских музичара, композитор, диригент, педагог. Прва музичка знања стекао је у Мокрањчевој школи.

Најзначајније дело Стевана Христића је, убедљиво, балет „Охридска легенда”. Рад на овом балету трајао је дуго. Започео га је крајем двадесетих година 20. века, а завршио тек после Другог светског рата. Премијера је била у Народном позоришту 29.11.1947. године. Балет је доживео велики успех, како у извођењима у Народном позоришту, тако и на бројним гостовањима у Атини, Салцбургу, Женеви, Цириху, Фиренци, Бечу, Каиру, Барселони, Москви. За извођење у Москви 1958. године, додао је још неке нумере, које раније нису биле написане. Извођен је више од 1300 пута.

Као тему за овај балет Христић је узео народне бајке и легенда, а мелодијска подлога су му биле песме „Биљана платно белеше” (и изворна и она из Мокрањчеве 10. руковети/прва песма) и „Пушчи ме”, такође из Мокрањчеве 10. руковети (четврта песма).

У једном селу у близини Охридског језера, Биљана, ћерка имућног сељака, воли сиромашног Марка. Отац јој одабира богатог мужа, Ивана. На дан свадбе у село упадају Турци и отимају дечаке за јаничаре и девојке за харем. Бранећи Биљану, њен младожења Иван гине. Марко пати за Биљаном. Седећи једне вечери на обали Охридског језера, сећа се како му је деда причао да у језеру живе водене виле које чувају чаробну ружу и чаробни мач коме се непријатељ ни приближити не може. Да му је до њих доћи… Захвљујући звезди Даници, водене виле излазе из језера и нуде му своју помоћ. Марко са дружином креће да ослободи Биљану. Када је стигао близу шатора где се она налазила, добацио јој је ружу. Она се претворила у голубицу и одлетела. Када се Марко вратио у село, Биљана је већ стигла. Свадба је спремна, јер је њен отац дозволио да се сада уда за њега.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next


to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...