Loading...

Primeur jongerenkrant reclame (1994)

63 views

Loading...

Loading...

Transcript

The interactive transcript could not be loaded.

Loading...

Rating is available when the video has been rented.
This feature is not available right now. Please try again later.
Published on Jan 20, 2016

Primeur was de eerste Nederlandse krant die zich puur op de jeugd richtte.

De krant kwam sinds 25 oktober 1990 wekelijks uit als uitgave van de Weekbladpers. Het was een initiatief van onder meer hoofdredacteur Aukje Holtrop en de redactie zat op de zolderverdieping van de Weekbladpers aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam.

De Primeur werd in het leven geroepen om de jeugd in de leeftijd van 12 tot 16 jaar een duwtje in de rug te geven bij het lezen van kranten. Naar voorbeeld van de Britse Early Times (inmiddels eveneens ter ziele) moest de jongerenkrant een brug slaan naar de echte krant. De artikelen waren meer toegespitst op jongeren, maar probeerden vooral ook het dagelijkse nieuws in meer eenvoudig taalgebruik te brengen. De gedachte hierachter was dat jongeren normaal gesproken de gewone krant links lieten liggen doordat er zo ingewikkeld in geschreven werd. De krant bevatte artikelen over binnen- en buitenland, achtergrondartikelen, interviews, kunst, cultuur en sport.

Hoewel de krant al gauw een schare trouwe fans had, onder wie overigens ook een groot aantal ouders die de krant voor hun kinderen kochten om ze aan het lezen te krijgen, bleven de verkoopcijfers van de Primeur sterk achter bij het verwachte aantal. Daardoor werd het voortbestaan van de krant al na een jaar bedreigd. Het Bedrijfsfonds voor de Pers besloot daarom in 1991 om de krant een subsidie van 50.000 gulden te verlenen om het verschijnen van de krant ook in 1992 zeker te stellen. Om het voortbestaan van de krant definitief te verzekeren en de krant winstgevend te maken, was er echter een oplage van 20.000 nodig. De teller bleef steken op 11.000, waardoor de krant twee jaar na de start alweer het loodje legde. Het (voorlopig) laatste nummer verscheen op 16 december 1992.

Loading...

When autoplay is enabled, a suggested video will automatically play next.

Up next

to add this to Watch Later

Add to

Loading playlists...